Un nou tezaur antic descoperit în Israel

0
345

tezaurAutoritatea pentru Antichități Israel (IAA) a anunţat că, în timpul unei expediţii, o echipă de speologi a descoperit un depozit ascuns de monede antice și bijuterii din epoca lui Alexandru cel Mare. Printre altele, acest tezaur conţine două monede cu chipul lui Alexandru cel Mare, trei inele, patru brăţări, doi cercei decoraţi, trei cercei din argint şi o piatră semipreţioasă, transmite Live Science.

Oficialii Autorităţii pentru Antichități Israel cred că localnicii ar fi ascuns acest tezaur în peşteră pentru a-l păstra în siguranţă într-o perioadă marcată de tulburări politice în urmă  aproximativ 2300 ani. Cu toate acestea depozitul de artefacte nu este unic. Arheologii care inspectat peştera au găsit şi alte obiecte vechi, care datează de acum aproximativ 6.000 de ani.

Descoperirea a fost făcută de o echipă de trei speologi, Reuven Zakai, Hen Zakai şi prietenul lor Lior Halony, care explorau peştera cu stalactite în vederea pregătirii unei expoziţii.

Hen Zakai a  fost cel care a descoperit, într-un colţ îngust al peșterii, două monede de argint antice bătute în timpul domniei lui Alexandru cel Mare alături de inele de argint, braţari şi cercei. Reprezentanţii IAA au păstrat locaţia exactă a peşterii ascunsă, nu doar din cauza preocupărilor legate protejarea descoperirilor arheologice şi pentru a ține departe de ochii curioşilor neexperimentaţi peştera periculoasă şi greu de navigat.

Între obiectele ce fac parte din acest tezaur se numără unele vechi de 6000 de ani

După ce echipa de speologi a anunţat descoperirea, experţii IAA au intrat în peşteră pentru cercetări amănunţite şi au descoperit mai multe obiecte, inclusiv ceramică, datând din perioada calcolitică, de acum 6.000 de ani, epoca bronzului timpuriu în urmă cu aproximativ 5.000 ani,  şi din perioada biblică de acum aproximativ 3.000 ani.

În Israel, persoanele care încalcă legea antichităţilor, conform căreia toate antichităţile găsite – care aparţin statului – trebuie raportate autorităților şi nu pot fi scoase din locația lor originală, vândute sau comercializate.

Aceasta este a doua oară, în ultima lună, când cetățenii au descoperit accidental o comoară arheologică în Israel. În luna februarie, membrii unui club amator de scuba-diving au găsit, în largul coastei Cezareea, un tezaur care cuprindea 2.000 de monede de aur.

Traducere Emanuela Popa

Jurnal Spiritual

V-ar putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here