Un nou tip de colesterol: „Colesterolul urât”

0
206

uleiŞtiaţi că…

Nu simţiţi dacă aveţi colesterolul mare? Acest lucru se poate descoperi numai prin analize regulate.

Unii oameni moştenesc genele care duc la producerea colesterolului în exces?

Hormonii de estrogen ajută femeile să aibă un nivel crescut al colesterolului bun?

Colesterolul este o substanţă ceroasă produsă de ficat, dar extrasă şi din alimentaţie, prin produsele de origine animală, cum ar fi carnea, peştele sau produsele lactate. În organism, este nevoie de colesterol pentru a izola nervii, pentru a reface membranele celulare şi pentru a produce hormoni. Cu toate acestea, organismul poate produce suficient colesterol, iar un exces al acestei substanţe provenit din alimente poate duce la apariţia bolilor cardio-vasculare.

Majoritatea oamenilor au auzit, până acum, de două tipuri de colesterol: „colesterolul rău”(cunoscut şi ca HDL) şi „colesterolul bun” (LDL). Însă un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, şi publicat în Journal of the American College of Cardiology, avertizează că există o formă de colesterol chiar mai periculoasă decât LDL: „colesterolul cu rămăşiţe de particule”, cunoscut şi sub denumirea de „colesterol urât”.

„Sper ca acest studiu să conducă la impunerea unui tratament preventiv mai bun, întrucât unul din cinci danezi suferă de acest tip de colesterol”, a declarat cercetătorul Borge Nordestgaard. Potrivit unui comunicat de presă de la Universitatea din Copenhaga, peste 20.000 de oameni sunt diagnosticaţi cu boli cardiace ischemice în fiecare an, dintr-un total de 150.000 de persoane afectate. The Danish Heart Foundation susţine că în viitor, peste 50% din populaţia ţării va suferi de niveluri crescute de colesterol.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că peste 17 milioane de oameni suferă de boli cardiovasculare în întreaga lume. De asemenea, bolile cardiovasculare se află în top în ceea ce priveşte cauza deceselor. Boala cardiacă ischemică este cauzată de rigidizarea arterelor coronare (arterioscleroza), iar simptomele includ dureri în piept (angină pectorală) şi atac de cord (infarct miocardic).

Cercetătorii au examinat probe de sânge prelevate de la 73.000 de locuitori danezi implicaţi într-unul dintre cele trei studii: Herlev-Osterbro, Osterbro şi Copenhaga. Toţi participanţii sufereau de un defect genetic care le provoca un nivel neobişnuit de ridicat de colecterol urât de-a lungul vieţii. Cercetătorii au descoperit că indiferent de variaţiile cunoscute în riscul bolilor de inimă (cum ar fi fumatul, greutatea sau dieta), nivelul ridicat de colesterol urât a reprezentat un element puternic predictiv cu privire la riscul de a suferi de boli de inimă.

„Colesterolul LDL sau colesterolul rău este, desigur, rău, dar noul studiu relevă faptul că acest colesterol urât este cauza directă pentru arterioscleroză (rigidizarea arterelor), conducând la boala cardiacă ischemică şi la moarte timpurie”, a afirmat Nordestgaard. „Prin examinarea celor 73.000 de oameni, am constatat că o creştere a colesterolului urât triplează riscul de boală cardiacă ischemică, care este cauzată de lipsa de oxigen pentru muşchiul inimii din cauza îngustării sau blocării arterelor coronare”, a adăugat cercetătorul.

Cum se acumulează colesterolul urât

Pe scurt, colesterolul urât se dezvoltă atunci când mănânci mai multe calorii decât are nevoie corpul tău. Odată cu creşterea în greutate, nivelurile periculoase de trigliceride se dezvoltă în celulele de grăsime. Medicii din Statele Unite, unde mai mult de o treime dintre adulţi sunt consideraţi obezi, privesc cu mare atenţie acest colesterol urât. „Epidemia de fast-food este cea care conduce la un nivel mai ridicat al trigliceridelor”, afirmă dr. Khurram Nasir, director al secţiei de boli cardio-vasculare a Spitalului din Miami şi profesor asistent la Centrul pentru Prevenirea Bolilor de Inimă „Johns Hopkins Ciccarone”. „Carbohidraţii procesaţi şi sucurile cresc nivelul de zahăr din organism într-o perioadă scurtă de timp şi adaugă multe calorii”, adaugă dr. Nasir. Dacă aveţi prea mult zahăr în dieta dumneavoastră, corpul va transforma tot ce nu este folosit pentru energie în trigliceride.

Toate persoanele cu vârste pe peste 20 de ani ar trebui să îşi verifice nivelul de colesterol urât din organism. Este necesară verificarea nivelului trigliceridelor, alături de colesterolul bun (HDL) şi colesterolul rău (LDL), cu ajutorul testului de sânge al profilului lipidic. Dacă se constată valori anormale, testele trebuie repetate cel puţin anual, după cum ne spune dr. Nasir.

Prevenirea colesterolului urât

Potrivit cercetătorului Anette Varbo, această descoperire clarifică o veche dezbatere cu privire la rolul relativ jucat de colesterol şi trigliceride în riscul de boli de inimă. „Colesterolul urât este rezultatul unor niveluri crescute de grăsimi normale, cum ar fi trigliceridele, iar cea mai importantă cauză a nivelului ridicat de colesterol urât este excesul de greutate şi obezitatea”, a declarat Nordestgaard. Aşadar, persoanele cu colesterol urât ar trebui, în primul rând, să fie sfătuite să piardă în greutate.

„Exerciţiile fizice ridică nivelul colesterolului bun, iar o viaţă activă poate afesta indirect colesterolul urât prin reducerea rezintenţei la insulină, care poate conduce la diabet”, după cum afirmă dr. Nasir. Alte sfaturi includ limitarea alimentelor şi băuturilor bogate în zahăr, evitarea carbohidraţilor prelucraţi, limitarea consumului de alcool şi renunţarea la fumat.

Conform Danish Heart Foundation, cel mai bun mod de a reduce nivelul colesterolului din sânge este de a mânca o dietă săracă în grăsimi şi a menţine o greutate optimă. Cercetătorul Borge Nordestgaard a remarcat că în cazul în care oamenii nu reuşesc să-şi menţină colesterolul la un nivel acceptabil folosind metode naturale, atunci pot fi folosite şi anumite suplimente.

Dr. Mark A. Rosenberg susţine că studiul danez a menţionat statinele şi medicamentele de tip fibrat pentru scăderea rapidă a colesterolului urât. Cu toate acestea, medicamentele ar putea avea unele efecte secundare nedorite, iar American Medical Association recomandă utilizarea lor numai după ce toate metodele naturale au fost încercate.

Fibrele, tratament pentru colesterol

Într-un alt studiu, medicii americani de la Universitatea Harvard din Boston au urmărit regimul alimentar şi nivelul de colesterol la un lot de peste 86.000 de bărbaţi americani cu vârste cuprinse între 40 şi 84 de ani, timp de peste cinci ani. Studiul a demonstrat faptul că aceia care consumau zilnic cel puţin 20-24 g de fibre vegetale erau cu 20% mai puţin expuşi riscului de colesterol ridicat faţă de cei care nu consumau fibre vegetale, iar nivelul de colesterol în sânge era cu 25% mai mic. Iată cum un mic efort – cel de a consuma fibre vegetale zilnic – este un foarte bun tratament pentru colesterol şi ne protejează de efectele unui colesterol ridicat (infarct miocardic, accident vascular cerebral sau arteriopatie periferică).

Când nivelul de colesterol sangvin este ridicat, riscul de ateroscleroză creşte şi, implicit, se măreşte riscul apariţiei bolilor cardiovasculare. Acizii biliari (care sunt formaţi din colesterol şi sunt responsabili de digestia grăsimilor din alimentaţie, dar care sunt cancerigeni) sunt legaţi de fibre şi sunt eliminați odată cu acestea.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here