Un poem al legendarei Sappho, completează astronomia Greciei Antice

0
228

Sappho Cerul din insula greacă Lesbos, descris de legendara poetesă Sappho în „Poemul de la miezul nopţii”, a făcut posibilă datarea momentului în care a fost scrisă această poezie și la realizarea unei hărți astronomice din antichitate.

Cu ajutorul detaliilor furniazate de poemul antic, printr-un  program de computer sofisticat, a fost stabilită data aproximativă la care aceasta a fost scris: anul 570 î.Hr.

Potrivit Rador, care citează Journal of Astronomical History and Heritage, poezia a fost tradus în secolul XIX de Henry Thornton Wharton și reprezintă un portret al singurătaţii în compania aştrilor care traversează cerul nopţii:

Luna a apus
La fel şi Pleiadele;
E miez de noapte,
Timpul se scurge,
Şi singură dorm.

Autorii studiului au explicat că meditaţia poetei Sappho “reprezintă un prim exemplu al întrepătrunderii astronomiei cu poezia“. Ei spun că textul a oferit posibilitatea stabilirii unei date, cel puţin sezoniere, prin intermediul poziţiei aştrilor.

Apa, focul, fluviile, soarele, stelele sunt mereu evocate în versurile lui Sappho.

Ele însoţesc tulburările sau bucuriile inimii ei prin corespondenţe subtile şi secrete.

Cercetătorii s-au folosit de mai multe traduceri ale „Poemului de la miezul nopţii”. Reperul principal au fost Pleiadele, cunoscute şi sub numele de „Cele şapte surori”. Acestea sunt o constelaţie cu mare importanţă  mitologică, culturală şi astronomică.

Ulterior, astronomii au folosit planetariul universităţii pentru a recrea configuraţia cerului aşa cum se crede că l-a văzut poeta în acea noapte. Analiza tuturor datelor disponibile a condus la concluzia că poezia a fost scrisă între 25 ianuarie şi 31 martie 570 î.Hr.

Și astfel, au subliniat oamenii de știință, Sappho a contribuit, chiar dacă n-a avut această intenție, la astronomia Greciei Antice.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here