Un remediu util pentru călătorii: ghimbirul (Zingiber officinalis)

0
226

Ghimbir-Zingiber-officinale-300x262Bucuria de a călători poate fi umbrită de o serie de evenimente neplăcute cu care vă puteţi confrunta în vacanţă. Ghimbirul este un remediu foarte util în călătorie.

Răul de mişcare este prima neplăcere ce poate tulbură călătoria dumneavoastră, înainte de ajunge la destinaţie. Se manifestă prin indispoziţie generală, dureri de cap, greaţă, vărsături, transpiraţii, paloare.

Ghimbirul este un antivomitiv eficient. Se recomandă o ceaşcă de ceai de ghimbir (infuzie) sau administrarea de capsule sau pulbere, cu o jumătate de oră înaintea călătoriei, apoi, la nevoie, pe parcursul călătoriei, din patru în patru ore.

Tulburările de tranzit

Cele mai frecvente sunt gastroenteritele acute manifestate prin diaree şi crampe abdominale. De asemenea, sunt persoane care au predispoziţie la constipaţie de călătorie. Efectele ghimbirului asupra tranzitului intestinal depind de cantitatea consumată: consumat în cantitate mică, ghimbirul este laxativ, consumat în cantitate mai mare, are efect constipant (antidiareic).

Tulburările de digestie sunt frecvente în călătorie. Ghimbirul stimulează procesul de eliberare a bilei, ajută digestia, reduce balonarea şi combate crampele abdominale.

Ghimbirul are efecte decongestionante, expectorante, antiinflamatoare, antipiretice, ameliorează simptomele răcelilor (tuse, nas înfundat, dureri în gât, febră) şi este foarte util în alergii.

Tulburările de somn legate de deplasări pot fi combătute cu rădăcină de ghimbir. Conţine melatonină, care reglează ritmurile circadiene ale organismului şi induce somnul fiziologic.

Ghimbirul reduce febra musculară cu care vă puteţi confrunta după un efort fizic intens fără antrenament anterior.

O altă utilizare a ghimbirului este sub formă de ulei, folosit pentru masaj, cu efecte antiinflamator şi analgezic, în dureri reumatice şi musculare.
Se recomandă prudenţă la asocierea ghimbirului cu aspirina sau anticoagulantele.

Rădăcina plantei de ghimbir este utilizată de mii de ani, atât în scopuri culinare, pentru gustul şi aroma deosebite conferite mâncărurilor, cât pentru multiplele sale efecte curative.

Dona info, nr. 47, iunie – august 2013

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here