Un român, distins de UNESCO cu titlul de “Tezaur Uman Viu”

0
162

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură a răsplătit dragostea unui român pentru obiceiurile străbunilor, oferindu-i distincția de  „Tezaur Uman Viu”.

78708100_79452600La 70 de kilometri de Iași, în comuna Scobinți, există o casă care face cinste acestui popor. Locuința emană din orice colțișor tradițiile străbunilor, iar fiecare cameră adăposteşte zeci de poveşti, și asta pentru că proprietarul, Constantin Curecheriu, după ce a ieșit la pensie, a investit toţi banii în casa sa pe care și-a transformat-o într-o comoară națională, scrie Digi 24.

Casa, ușor de recunoscut după  fluxul permanent de oameni, este plină de culoare, iar cei care doresc  să afle cum funcționează fiecare obiect stămoșesc prezent în muzeu o pot face chiar de la bărbatul  cu privirea blândă și plin de răbdare, Constantin Curecheriu.

Colecționarul a visat multă vreme la muzeul său și a trecut prin încercări grele până când l-a pus pe picioare. A primit și oferte să îl vândă. Un profesor din Israel i-a oferit 500.000 de euro pentru tot muzeul, însă nici nu s-a gândit să accepte.

„Este o mândrie pentru noi că avem asemenea oameni, care duc mai departe portul și tradiția populară”, spune Gheorghe Hrișcu, primarul comunei Scobinți.

„Nu mă aşteptam să văd atâtea achiziţii din străbuni. Poate am mai văzut cândva pe la bunica, pe la mămica, dar s-au pierdut”, spune și o săteancă.

„Vizitatori avem destui, de prin toate părţile, şi noi le mai îngrijim din când în când, le mai punem la locul lor”, recunoaște Elena Curecheriu, soţia meşterului popular.

Drept răsplată, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură l-a declarat „Tezaur Uman Viu”, distincție oferită doar celor care dovedesc că sunt purtători, păstrători și transmițători de modele culturale tradiționale.

Sursa: dcnews.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here