Un somn împărătesc

0
119

somn-usor-linistitVreţi ca nopţile dvs. să fie mai frumoase decât zilele? Nimic mai simplu. Urmaţi recomandările de mai jos, menite să vă asigure un somn liniştit şi sănătos.

O cameră ”aerisită”

•Mai mult spaţiu. Nu transfomaţi noptiera în debara sau în anexă a mesei dvs. de lucru. Mutaţi dosarele, telefonul, agenda, medicamentele şi păstraţi doar lucruri indispensabile pentru somn: o carte, o iconiţă, un pahar cu apă, o carte de rugăciuni. Cu cât înghesuiţi mai puţine obiecte în apropierea patului, cu-atât e mai dispus creierul să se relaxeze.

•Un “cocon” fără zgomote. Când televizorul sau certurile vecinilor vă împiedică să adormiţi, aveţi la îndemână o soluţie simplă: construiţi-vă o “fortăreaţă”. Şi pentru că antifonarea camerei costă mult, puneţi câteva rafturi pe peretele despărţitor şi aşezaţi în ele 1-2 rânduri de cărţi. Este suficient!

• Afară cu undele dăunătoare. Radio-deşteptătorul, televizorul, telefonul mobil, computerul: toate aparatele electrice produc chiar şi închise o poluare magnetică care blochează secreţia de melatonină, perturbând, astfel, somnul. Prevăzute cu semnale luminoase, unele dintre ele perturbă, în plus, faza de adormire. Este, deci, mai bine să le plasaţi în alte încăperi.

Înainte de culcare

•Uitaţi de griji. O soluţie pentru evitarea problemelor: lăsaţi grijile la uşă, pe timpul nopţii, făcând o listă cu treburile de a doua zi, în ordinea priorităţilor. Acest lucru limpezeşte mintea, vă dă impresia că sunteţi stăpâni pe situaţie şi permite evitarea stresului inutil înainte de-a adormi.

•Supa de ceapă – remediu eficient. Reabilitaţi această reţetă străveche, bogată în cuercitină, o substanţă care este un antioxidant puternic, dar care are, în plus, proprietăţi sedative.

•O baie cu sare grunjoasă. Câţiva pumni de sare de mare grunjoasă pusă în apa de baie (temperatura: 36°), şi relaxarea este asigurată! Apa favorizează destinderea psihică, în vreme ce mineralele şi oligo-elementele marine “străpung” bariera cutanată pentru a stimula circulaţia sângelui şi pentru a detensiona muşchii încordaţi.

•Mini-masajul urechii. Conform medicinei tradiţionale chinezeşti, este suficient să palpăm 5-10 minute, cu un deget, adâncitura situată chiar în spatele lobului urechii, pentru a simţi cum ni se-nchid pleoapele. Încercaţi!

În pat

•Răcoare. Adio plapumă sau pilotă pe timpul verii! Un “truc” răcoritor: stropiţi-vă corpul cu apă (cu un vaporizator) şi acoperiţi-vă doar cu cearceaful. Şi pentru a adormi mai uşor, masaţi-vă picioarele cu un gel cu mentol.

•Uneori e mai bine pe-o parte. Când dormiţi pe spate, sforăiţi şi vă doare ceafa. Pe burtă, vă “masacraţi” cervicalele. Ideal este să dormiţi pe-o parte, mai ales după o cină copioasă, pentru că poziţia aceasta facilitează digestia şi coborârea bolului alimentar în intestine.

Dimineaţa

•Treziţi-vă mai devreme. Este un “truc” de psihologie comportamentală: grăbind trezirea, creăm o “datorie” de somn pe care o ducem cu noi toată ziua şi până se lasă seara, ajutându-ne să adormim mai uşor.

AS verde –Anul XI, nr. 119, iunie 2014

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here