Un tip “radical” de pian, creat de pianistul şi dirijorul Daniel Barenboim

0
207

Daniel-BarenboimPianistul şi dirijorul israelian Daniel Barenboim, care a putut fi admirat şi pe scena Festivalului “George Enescu”, a creat un nou tip de pian. Muzicianul spune despre acesta că este “radical diferit” de instrumentele standard folosite în prezent în concertele de muzică clasică, informează BBC.

Noul pian este construit cu coarde drepte, paralele, ce asigură, potrivit creatorului său, un sunet superior în comparaţie cu pianul clasic, în interiorul căruia coardele sunt asamblate în diagonală.

Daniel Barenboim a prezentat în mod oficial noul instrument muzical – creat în colaborare cu Steinway & Sons -, marţi, la Royal Festival Hall din Londra, unde va susţine o serie de recitaluri din Franz Schubert.

Celebrul muzician israelian spune că intenţionează să susţină întreaga serie de spectacole cântând la acest pian special.

Pianele moderne au devenit puternic standardizate, întrucât mult prea puţine schimbări în designul lor fundamental s-au produs în ultimii 100 de ani.

Toate pianele moderne sunt construite cu coarde dispuse în diagonală – coardele de bas fiind trecute peste cele cu tonalităţi medii şi cele cu tonalităţi acute -, potrivit unui tipar în forma literei “X”, permiţând sunetului să se concentreze în centrul plăcii de rezonanţă a instrumentului.

“Căldura şi caracteristicile de tonalitate ale instrumentelor tradiţionale cu coarde paralele sunt atât de diferite de tonurile omogene produse de pianele moderne, indiferent de gama din care provin acestea”, a spus celebrul muzician israelian.

Potrivit unui comunicat de presă, noul instrument muzical “combină atingerea, stabilitatea şi puterea unui pian modern cu calitatea transparentă a sunetului şi cu registrele de tonalitate, colorate şi distincte, ale unor instrumente istorice”.

Daniel Barenboim, actualul director muzical de la opera La Scala din Milano, la Opera de Stat din Berlin şi la Staatskappelle Berlin, a înfiinţat în 2014 o casă de discuri – Peral Music – în colaborare cu Universal Music Group cu scopul de a promova înregistrările de muzică clasică de înaltă calitate în domeniul digital.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here