Un uriaș vârtej în oceanul cosmic, surprins de Telescopul Hubble

0
104

Messier 96O fotografie obținută de NASA prin intermediul Telescopului Spațial Hubble poate fi admirat “un uriaș vârtej în oceanul cosmic”, galaxia spiralată Messier 96 în întreaga ei splendoare. Galaxie aflată la aproximativ 35 de milioane de ani lumină distanță, se află în constelația Leo (Leu).

Galaxia Messier 96 are aproximativ aceași dimensiune și masă ca galaxia din care face parte sistemul nostru solar, Calea Lactee. Ea a fost descoperită de astronomul francez Pierre Méchain în 1781 și la puțin timp după aceea a fost introdusă în celebrul catalog de obiecte astronomice al colaboratorului său, astronomul Charles Messier, potrivit Agerpres.

Această galaxie are aparența unui uriaș vârtej de gaz cosmic strălucitor, fragmentat de benzi de praf cosmic de culoare mai întunecată, care formează spirale spre nucleul galactic. Messier 96 este o galaxie asimetrică — praful cosmic și gazele pe care le conține sunt răspândite neuniform de-a lungul brațelor acestei galaxii spiralate, iar nucleul galactic nu se află exact în centrul galaxiei. Brațele acestei galaxii sunt de asemenea asimetrice, asupra lor acționând influența gravitațională a altor galaxii din același grup galactic cu Messier 96.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here