Una din snoavele despre Tândală şi Păcală

0
11055

tandala si pacalaÎntre snoavele despre Tândală şi Păcală este una în care putem afla şi un înţeles duhovnicesc.

Se spune că, mergând odată Păcală cu Tândală în drumul lor, căzură într-o groapă adâncă. Şi se judecau acolo, în fundul gropii, cum ar putea scăpa.

– Ştiu ce voi face! grăi Tândală. Mă voi duce acasă, voi aduce scara, ne vom sui pe ea şi vom scăpa amândoi.

Ce judecată naivă, ce judecată de râs era aceasta! Doi oameni se judecau cum s-ar putea scăpa unul pe altul din groapă, fiind amândoi acolo, în fundul ei.

Dar exact în această judecată sunt şi acei care umblă să se ridice unii pe alţii din păcat, amândoi fiind căzuţi în acelaşi păcat.

În marea şi minunata lucrare a scoaterii şi scăpării sufletelor din adâncul pierzării există o regulă veşnică: numai unul care a ieşit din groapă poate scăpa şi pe altul.

Numai unul care s-a lăsat de păcat îl poate face şi pe altul să se lase.

Ceva cu neputinţă ar fi să scoţi pe cineva din groapă, şi tu însuţi să fii acolo. Să scoţi pe altul din păcat, şi tu însuţi să fii căzut în păcat.

În acest înţeles zicea Mântuitorul: „Doctore, vindecă-te pe tine însuţi mai întâi”, ca să poţi apoi vindeca şi pe alţii!

Ferice de satul care are un astfel de „doctor”!

Fiecare ostaş al Domnului să fie unul care a ieşit din groapă, pentru că numai atunci îi poate ajuta şi pe alţii să scape!

Sursa: oasteadomnului.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here