Undele gravitaţionale primordiale, prezise de Einstein, s-ar putea confirma după aproape un secol

0
185

einstein“Sfântul Graal” al astronomiei, cum au mai fost numite undele gravitaţionale primordiale prezise de teoria  relativităţii generale a lui Albert Einstein, par să fi fost cu adevărat identificate de experți.

Zvonurile legate de detectarea acestor vibraţii ale structurii spaţio-temporale generate de obiecte masive aflate în mişcare accelerată, ar putea să se confirme și ar oferi o cu totul altă perspectivă asupra Universului, informează The Guardian.

Teoriea relativităţii generale a lui Albert Einstein descrie influenţa materiei şi chiar a energiei asupra mişcării astrelor. Astfel, structura spaţio-temporală a Universului este dată atât de conţinutul materiei, cât şi de mişcarea ei.

Un experiment de amploare, denumit Advanced Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO), utilizează detectoare din Hanford (Washington) şi Livingston (Louisiana) pentru a identifica undele gravitaţionale şi, potrivit unor zvonuri din lumea academică, acest lucru s-a întâmplat deja. În prezent, echipa de cercetători americani lucrează la studiul care priveşte semnalul detectat al unei unde gravitaţionale primordiale.

Lawrence Krauss, cosmolog la Arizona State University, a anunţat, într-un mesaj pe Twitter, că a primit o confirmare independentă de zvonistica din ultima perioadă, subliniind: “Undele gravitaţionale s-ar putea să fi fost descoperite!!”. El se declară convins, în proporţie de 60%, că descoperirea este una certă, dar a ţinut să sublinieze că va trebui să vadă datele pe care oamenii de ştiinţă le vor face publice “înainte de a trage concluzii cu privire la autenticitatea semnalului”.

Potrivit lui Lawrence Krauss, experţii care colaborează în LIGO vor să verifice dacă se confirmă, înainte de publicarea studiului şi anunţarea descoperirii revoluţionare într-o conferinţă de presă. Aceste măsuri de precauţie au fost luate deoarece detectarea undelor gravitaţionale produse la naşterea Universului s-a mai anunţat, în martie 2014, de fizicienii de la Universitatea Harvard, dar la scurtă vreme aceasta a fost contestată, considerându-se că s-a făcut o eroare nefericită de calcul.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here