Descoperire istorică: Teoria undelor gravitaţionale, emisă de Einstein, a fost confirmată | VIDEO

0
394
Denumite și “Sfântul Graal” al astronomiei, undele gravitaționale primordiale prezise de teoria  relativităţii generale a lui Albert Einstein în 1916, au fost confirmate. Detectarea acestor vibraţii ale structurii spaţio-temporale generate de obiecte masive aflate în mişcare accelerată oferă o cu totul altă perspectivă asupra Universului de aici înainte. 

În urmă cu circa 100 de ani, Albert Einstein emite ipoteza conform căreia în Univers ar exista unde gravitaţionale, care îl străbat de la un capăt la celălalt. Până de curând, oamenii de ştiinţă nu au putut demonstra teoria cunoscutului fizician, însă, recent, o echipă de cercetători americani a anunţat că este posibil să fi obţinut primele dovezi care confirmă prezenţa unor astfel de unde, iar în 11 februarie 2016, au făcut publice comunității științifice dovezile. undele gravitaționale au fost într-adevăr detectate. Două găuri negre se ciocnesc ca produs al undelor gravitaţionale, relatează Descoperă.

undele gravitaționale

”Am detectat undele gravitaționale. Am reuşit”, a anunţat la începutul conferinţei de presă David Reitze, directorul executiv al LIGO. Semnalul undelor gravitaţionale a fost confirmat pentru prima dată anul trecut în 14 septembrie 2015, în Louisiana, de către cele două instrumente ale observatorului LIGO (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory), care măsoară fiecare patru kilometri.

Descoperirea confirmă ”exact” ceea ce Einstein a prezis în legătură cu două găuri negre care se ciocnesc.

”Ce este interesant este ceea ce urmează”, a mai spus David Reitze, comparând această descoperire cu momentul în care Galileo a folosit telescopul pentru prima dată.

Echipa de cercetători a descoperit că cele două găuri negre aveau o dimensiune de 29 şi, respectiv, de 36 de ori mai mare decât Soarele, situându-se la o depărtare de aproximativ 1,3 miliarde de ani lumină de Pământ în momentul în care au fuzionat.

gauri negre

“Detectarea undelor gravitaţionale este o dovadă că pot exista găuri negre în sisteme binare. Fiecare gaură neagră a fost de aproximativ 150 de km în diametru. Fiecare conţinea 30 de mase solare şi era accelerată la aproximativ jumătate din viteza luminii când s-au ciocnit. “Este uluitor”, a adăugat Reitze.

Momentul impactului a durat, potrivit oamenilor de ştiinţă, 20 de milisecunde. David Reitze a explicat că după această descoperire istorică experții vor detecta în curând lucruri a căror existență nu o bănuiau.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here