Unele dintre cele mai premiate filme ale anului 2014, la Cinema Studio din Capitală

0
68

slide_1369409561_46Cinefilii bucureşteni vor avea ocazia să vadă 14 dintre cele mai premiate filme ale anului 2014, semnate de cineaşti precum Lars von Trier, Jim Jarmusch, Joel şi Ethan Coen, David Cronenberg, Michel Hazanavicius sau Corneliu Porumboiu, în perioada 2 – 8 ianuarie 2015, la Cinema Studio, informează un comunicat de presă.

Seria de proiecţii se va deschide pe 2 ianuarie 2015, la 17.30, cu avanpremiera în sălile româneşti a multi-premiatului “La Jaula de Oro”, regia Diego Quemada-Diez, urmat de “The Search”, drama despre războiul din Cecenia regizată de Michel Hazanavicius, de la 19.30.

“La Jaula de Oro” (“Colivia de aur”) a adunat peste 65 de trofee în ultimul an, începând cu Premiul Un Certain Talent la Cannes 2013, acordat întregii distribuţii. La premiile industriei mexicane de film şi-a adjudecat nouă trofee, inclusiv pentru Cel mai bun film şi Cel mai bun debut. Dramă hiperrealistă şi plină de suspans are în centru patru adolescenţi, jucaţi de actori non-profesionişti, care decid să plece ilegal din Guatemala spre SUA. Filmul a fost proiectat în premieră la Les Films de Cannes a Bucarest şi va fi distribuit de Voodoo Films, în primăvara lui 2015.

Prezentat la Bucureşti de regizor, alături de actriţa Berenice Bejo, în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest, “The Search” (“Căutarea”) a concurat pentru Palme d’Or şi urmăreşte patru destine prinse într-un război despre care se ştiu puţine lucruri. De la Cannes 2014 vine şi “Maps to the Stars” (“Hărţi către stele”), de David Cronenberg, o dramă acidă despre Hollywood-ul drogurilor, al depresiei şi al vanităţii care i-a adus actriţei Julianne Moore un premiu de interpretare şi îi are în distribuţie pe Mia Wasikowska, John Cusack, Robert Pattinson, Olivia Williams.

În program figurează şi două dintre “hiturile” competiţiei Festivalului de la Berlin, ediţia 2014 – “In Order of Disappearance” (“În ordinea dispariţiei”), regia Hans Petter Moland), un thriller cu mult umor negru despre un tată care-şi răzbună fiul, şi “Stations of the Cross” (“Patimile Mariei”), regia Dietrich Bruggemann, o comedie neagră despre o adolescentă care vrea să se sacrifice pe “altarul credinţei”, premiată cu Ursul de Argint pentru scenariu.

Cei care au ratat controversatul “Nymphomaniac”, al lui Lars von Trier, pot viziona ambele volume, 1 & 2, între 2 şi 8 ianuarie. Bizarul şi provocatorul “Borgman”, regia Alex Van Warmerdam, figurează în topul celor mai bune thrillere din 2014 şi a fost propunerea Olandei la Oscar. Un crime thriller plin de suspans şi de vedete – Clive Owen, Billy Crudup, Marion Cotillard, Mila Kunis şi Zoe Saldana – este “Blood Ties” (“Legături de sânge”), un remake regizat de renumitul actor francez Guillaume Canet şi plasat în New York-ul anilor 70.

Printre titlurile importante ale ultimului an se află şi câştigătorul premiilor Oscar, Globul de Aur şi BAFTA pentru Cel mai bun film străin, “La Grande Bellezza” (“Marea frumuseţe”), în regia lui Paolo Sorrentino, alături de emoţionantul “The Broken Circle Breakdown”, regia Felix Van Groeningen, nominalizat la Oscarul pentru film străin şi distins cu trofeul Cesar la aceeaşi categorie. Apreciat de critică a fost şi filmul lui Corneliu Porumboiu, “Când se lasă seara peste Bucureşti sau metabolism”, nominalizat la şapte premii Gopo, la începutul anului, şi proiectat la Locarno, New York, Toronto, Vancouver şi Rotterdam.

Favoriţi ai criticilor în ultimul an au fost şi “Inside Llewyn Davis”, al fraţilor Joel şi Ethan Coen, istoria ataşantă a unui artist în lumea muzicii folk din New York-ul anilor 60, cu Oscar Isaac, Carey Mulligan şi Justin Timberlake pe afiş, şi “Only Lovers Left Alive” (“Îndrăgostiţii mor ultimii”), o comedie romantică semnată de Jim Jarmusch, în care Tom Hiddleston şi Tilda Swinton au rolurile a doi vampiri sofisticaţi. Un “răsfăţat” al presei şi al publicului, deopotrivă, este filmul “Like Father, Like Son” (“Aşa tată, aşa fiu”), în regia lui Kore-Eda Hirokazu, povestea a două familii care află, după 6 ani, că băieţii lor au fost schimbaţi între ei la naştere, din greşeală. A câştigat Premiul Juriului la Cannes şi Premiul Publicului la San Sebastian, anul trecut, şi va avea parte de un remake la Hollywood.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here