UNESCO: Accesul la școlarizare, o utopie în mare parte a lumii

0
91

lectura_copiiAccesul la școlarizare continuă să fie o utopie în mare parte a lumii, a informat Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), prezentând un raport referitor la rezultatele programului “Educație pentru toți”. Acest program a fost lansat în urmă cu 15 ani, la Dakar, fiind semnat de 164 de state.

Potrivit raportului ONU, doar o treime din țări au atins până în 2015 obiectivele programului, așa cum se preconizase în anul 2000. Rezultate bune s-au înregistrat în Europa, precum și în Kârghâstan, Mongolia și Cuba, la polul opus situându-se mai multe state din Africa subsahariană, Pakistanul și Yemenul, relatează Agerpres.

Mai bine de jumătate (52 %) din țări au îndeplinit cerința de a asigura acces universal la școala primară, dar din restul de 48 %, doar 10 % se apropie de îndeplinirea acestui obiectiv, a declarat la New Delhi responsabilul pentru acest raport, Aaron Benavot.

O treime dintre copiii neșcolarizați trăiesc în zone de război, arată documentul, subliniind faptul că un copil dintr-o familie săracă are o probabilitate de cinci ori mai mică decât unul cu părinți înstăriți să-și termine studiile din ciclul primar.

Pentru atingerea obiectivelor propuse este nevoie de cel puțin 22 de miliarde de dolari până în 2030, mai ales pentru a asigura o educație elementară pentru copiii săraci, în special pentru fete, motiv pentru care este nevoie de “sensibilizarea donatorilor”, a afirmat Aaron Benavot.

În afară de fonduri, UNESCO a mai atras atenția asupra unui necesar de “încă patru milioane de profesori” pentru a asigura efectuarea de studii elementare de către toții copiii, în condițiile în care 30 % dintre statele analizate au un deficit de cadre didactice.

Totodată, rămâne de soluționat reducerea la jumătate a analfabetismului în rândul adulților, obiectiv atins de numai 25 % din țări.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here