De ce sunt unghiile o fereastră pentru întregul corp

0
1545
Știați că…

Unghiile sunt făcute din același material ca și părul?

Unghiile cresc mai repede vara decât iarna?

Unghiile au nevoie de sânge pentru a supraviețui?

unghiile

În afară de manichiura ocazională sau ruperea unei unghii, cei mai mulți dintre noi au tendința să nu acorde o atenție foarte mare unghiilor. Pe lângă rolul lor practic și de protecție, unghiile pot oferi informații prețioase despre starea de sănătate.

Unghiile noastre au început să crească chiar dinainte de a ne fi născut. Fiecare unghie începe să crească dintr-un buzunar mic aflat sub piele, numit matrice sau rădăcina unghiei. Această matrice produce în mod constant celule noi, care le forțează pe cele vechi să iasă la suprafață. Din acel moment aceste celule mor și de aceea nu există durere atunci când tăiem unghiile. Cuticulele sau micile fâșii de piele au rolul de a proteja rădăcina de microbi. Lunula sau partea mică și albicioasă, sub formă de semilună, de la baza unghiei, este de fapt o parte din matrice. Aceasta s-ar putea să nu fie vizibilă la toate degetele, însă ea există sub piele.

Unghiile au nevoie de nutrienți

Dacă ochii sunt considerați oglinda sufletului, ele pot fi un fel de ecran pentru corpurile noastre. Dincolo de problemele cosmetice, unghiile galbene, fragile sau crestate pot indica deficiențe nutritive și probleme de sănătate, de la anemie la boli tiroidiene. „Unghiile noastre suferă cel mai mult atunci când nu ne tratăm corpurile”, afirmă Lisa Petty, nutriționist holistic în Canada și autorul cărții „Trăind frumos”. „Când nutrienții intră în corpurile noastre, pielea, părul și unghiile sunt ultimele care îi primesc. Așadar, o problemă a unghiilor poate semnala o problemă mai gravă în corpurile noastre”.

Compuse din cheratină, unghiile protejează pielea ultrasensibilă de la extremitățile degetelor, cunoscute sub denumirea de patul unghial. Unghiile noastre conțin colecții de nervi, vase limfatice și vase de sânge protejate de cuticule. Pot crește într-o varietate de forme, pe baza geneticii individuale, însă unghiile sănătoase au anumite caracteristici similare: sunt netede, rezistente și translucide. Dar dacă matricile unghiilor noastre nu primesc suficiente substanțe nutritive, acestea se pot deteriora, decolora, sau pur și simplu pot deveni inestetice.

Din fericire, majoritatea problemelor legate de unghii se pot rezolva prin modificarea dietei și prin consumul de vitamine și minerale, precum și printr-o întreținere simplă.

Când să vă faceți probleme pentru unghiile dumneavoastră

Unghiile casante sau despicate sunt rezultatul lipsei de hidratare și a insuficienței vitaminei B – biotina. Dr. Richard Eisen, medic dermatolog în cadrul South Shore Skin Center din Massachusetts, recomandă consumul a 2.000 de micrograme de biotină pe zi. Pentru asta trebuie sa consumam unor alimente precum conopida, lintea sau alunele. Hidratați unghiile din interior cu 1000 mg de ulei de pește pe zi. Acesta conține acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA). La exterior, le puteți păstra hidratate prin aplicarea, de două ori pe zi, a unui ulei natural, cum ar fi cel de migdale, dar și prin purtarea mănușilor atunci când spălați vasele pentru a evita uscarea unghiilor.

Unghiile moi sau curbate în sus ascund un deficit de fier, iar dacă testele confirmă acest lucru, dr. Eisen recomandă 325 de mg de sulfat de fier de trei ori pe zi.

Încrețiturile verticale ale unghiilor pot avea drept cauză vârsta. Pentru a netezi unghiile, putem să le lustruim cu câteva picături de ulei de migdale, aplicate pe un tampon moale. Deoarece lustruirea elimină un strat subțire de pe unghii, trebuie realizată doar de trei-patru ori pe săptămână, spune Rachel Gower, fondatoare a Saloanelor The Upper Hand în Houston. Evitați produsele convenționale care folosesc substanțe chimice sintetice, cum ar fi rășina de poliester, pentru a umple crăpăturile.

Ridurile orizontale sau urmele de lovituri indică traumatisme cauzate de loviri în diferitele părți ale unghiilor, alături de afecțiuni precum febră mare, deficiențe nutriționale, psoriazis sau traumatisme chirurgicale, care au afectat și creșterea unghiilor. Această problemă poate fi rezolvată prin consumul optim de proteine (aproximativ 55 g pe zi). Apoi, este indicat consumul de vitamina A pentru metabolizarea proteinelor și de siliciu dietetic pentru întărirea unghiilor.

Unghiile galbene arată o deficiență de vitamina E sau faptul că unghiile nu respiră suficient

Dr. Eisen recomandă consumul de vitamina E. Aceasta se gaseste in migdale, arahide, alune, cartofi dulci și ulei din germeni de grâu, care sunt considerate surse bune de antioxidanți.

Dezvoltarea unei ciuperci pe unghii are drept cauză bacteriile care atacă matricea și cuticulele atunci când sunt expuse continuu la căldură și umiditate. Semnele includ unghii galbene, verzui sau cu aspect murdar, îngroșarea sau separarea unghiilor de patul unghial. Infecțiile fungice se pot răspândi rapid, mai ales sub unghiile de la picioare. Ca soluție, se recomandă înmuierea unghiilor în ulei de arbore de ceai antibacterian pur timp de 15 minute pe zi, până când ciuperca dispare. Specialiștii atrag atenția că medicamentele orale fungice nu sunt un remediu sigur și pot cauza afecțiuni ale ficatului.

Petele albe de pe unghii pot fi cauzate de traumatisme sau de deficiența de zinc. Zincul poate fi găsit în carnea roșie, semințele de susan și de dovleac, mazăre etc. Petele albe cauzate de traume vor dispărea pe măsură ce unghia va crește.

Anumite probleme ale unghiilor însoțite de simptome ale altor boli, cum ar fi dificultățile de respirație sau oboseala, ar putea indica afecțiuni mult mai grave. Astfel, unghiile curbate în sus pot ascunde probleme ale tiroidei; cele casante hiper sau hipotiroidism; unghiile galbene pot fi semne ale bronșitei cronice; petele albastre pe patul unghial pot scoate la iveală probleme de circulație; petele roșii boli de inimă; cele albe boli de ficat.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here