UNICEF: Copiii cu vârsta până la trei ani nu trebuie să mai fie instituţionalizaţi

0
89

iaurt_copil_micCopiii cu vârsta până la trei ani nu trebuie să mai fie instituţionalizaţi, trebuie să fie integraţi într-un sistem de asistenţă maternală, a fost mesajul lansat miercuri de Sandie Blanchet, reprezentant UNICEF în România, cu ocazia unui briefing media pe tema proiectului de lege privind interzicerea instituţionalizării copiilor cu vârsta sub trei ani.

Blanchet a arătat că instituţiile statului român trebuie să se implice în găsirea unor soluţii pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor instituţionalizaţi, fie că vorbim despre educaţie, fie de asistenţă socială, de integrare socială.

‘România a ajuns pionieră cu acest proiect de lege şi consider că e un proces tranzitoriu care trebuie să fie susţinut în timp. UNICEF a avut această iniţiativă în 2012 şi în 2013 propunerea de creştere a vârstei de la doi la trei ani a copiilor care să nu mai fie plasaţi în centre de plasament. (…) Fiecare reformă înseamnă şi costuri şi trebuie investit. Va exista o monitorizare permanentă a paşilor care se vor face, pentru că fiecare copil trebuie tratat individual’, a explicat Sandie Blanchet.

Ea a spus că peste 50% din copiii instituţionalizaţi din România provin din familii sărace, admiţând că procesul adopţiei în ţara noastră este anevoios.

Iniţiatoarea proiectului de lege amintit, deputata Gabriela Podaşcă, a declarat că Parlamentul va susţine în continuare UNICEF în proiectele sale, astfel încât până în 2020 să nu mai existe copii instituţionalizaţi.

Podaşcă a arătat că proiectul de lege va fi discutat în Camera Deputaţilor, în sesiunea din toamnă şi în următoarea perioadă trebuie adoptate şi normele de aplicare a legii. Astfel, legea ar putea intra în vigoare în ianuarie 2015.

Gabriela Coman, preşedinta Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA), a anunţat că în prezent în România sunt 735 de copii instituţionalizaţi cu vârste până la trei ani iar 1.400 de copii sunt abandonaţi în maternităţi.

‘Normele de aplicare a legii vor redresa situaţia copiilor cu dizabilităţi, care sunt exceptaţi din lege în acest moment. Se va motiva ce înseamnă handicapul sever, pentru a nu se lăsa o poartă deschisă autorităţilor că nu am putut, nu am găsit soluţii. Discuţiile cu direcţiile de protecţie socială se vor ţine pe acest subiect pentru a se implica. Sunt paşi clari în lege care trebuie respectaţi, cu sancţiuni, pentru a se micşora şi numărul copiilor abandonaţi la naştere’, a completat Coman.

Ea a subliniat, la rândul său, că până în 2020 toţi copiii care sunt acum în instituţii ar trebui să trăiască într-o familie de permanenţă – fie a lor, cea naturală, fie într-o familie de adopţii.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here