Expoziții dedicate celor 155 de ani de la Unirea Principatelor Române, la Chișinău

0
72

Institutul Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ de la Chișinău organizează două evenimente dedicate celor 155 de ani de la Unirea Principatelor Române.

EXPO - Unirea Principatelor RomâneAstfel, în orașul Strășeni, în colaborare cu Biblioteca Publică Raională Mihail Sadoveanu din localitate, ICR organizează expoziția ‘Grigore Gafencu — diplomat, istoric și gazetar’.

Expoziția a fost deschisă în data de 30 ianuarie 2012 la Muzeul Național de Artă al Moldovei din Chișinău.

Ea a avut loc cu ocazia împlinirii a 120 de ani de la nașterea diplomatului român. A fost expusă apoi la Centrul de Cultură și Asistență Didactică ‘Casa Limbii Române’ din Căușeni; Muzeul de Istorie și Etnografie din Soroca; Palatul Culturii din orașul Hîncești; Strășeni.

Expoziția foto-document va prezenta profesorilor de istorie, elevilor, studenților și publicului interesat din raionul Strășeni personalitatea lui Grigore Gafencu; va dezvalui momente dramatice din istoria perioadei în care acesta a activat ca diplomat. Exponatele, multe dintre ele inedite, provin din arhivele Ministerului Afacerilor Externe al României.

Deschiderea oficială a expoziției va avea loc joi, ora 14.00, la Biblioteca Publică Raională Mihail Sadoveanu din Strășeni.

Cel de-al doilea eveniment, în colaborare cu Muzeul Unirii din Iași și Primăria Municipiului Chișinău, este vernisajul expoziției ‘Unirea Principatelor Române și reformele domnitorului Alexandru Ioan Cuza’ la Galeria de la Rond. Evenimentul se va desfășura vineri, la ora 11.00, la rondul situat în apropierea monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău.

Alcătuită din 20 bannere de 0,95 x 2,10 m, expoziția cuprinde date complexe privind evenimentele care au precedat Unirea Principatelor Române, fotografii, articole din presa vremii despre eveniment și despre contribuția domnitorului Alexandru Ioan Cuza la înfăptuirea idealului național. De asemenea, sunt menționate reformele implementate de Alexandru Ioan Cuza în timpul domniei sale, precum și împrejurările în care a fost forțat să renunțe la tron.

La deschiderea oficială vor lua cuvântul: E.S. Marius Lazurca, ambasadorul României în Republica Moldova; acad. Valeriu Matei, director al Institutului Cultural Român ‘Mihai Eminescu’; Nichita Danilov, director-adjunct al Institutului Cultural Român ‘Mihai Eminescu’ de la Chișinău; istoricul Gheorghe Cojocaru, directorul Institutului de Istorie al AȘM; scriitorul Vitalie Ciobanu; istoricul Gheorghe Negru.

AGERPRES

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here