Universitatea din Granada: Limba română are o enormă putere de atracție culturală

0
229

imageResize (1)Limba română i se prezintă unui străin cu o enormă putere de atracție culturală, cu toate că există și o anumită lipsă de cunoaștere, și de aceea este încă și mai importantă munca de răspândire a acesteia, a declarat, pentru Agerpres, Victoriano Peńa Sánchez, directorul departamentului de filologie romanică din cadrul Facultății de Filosofie și Litere a Universității din Granada.

În ultima zi a unei săptămâni de lucru pe durata căreia limba română a avut rolul principal la Universitatea din Granada, prin intermediul a două congrese internaționale, directorul departamentului care include lectoratul de limbă română condus de Oana Ursache a dat asigurări că studenții manifestă interes pentru limba și cultura română.

“Funcția lectoratului, nu numai a celui de română, ci a oricăruia, trebuie să fie difuzarea culturii, iar o limbă minoritară trebuie să atragă prin cultură. Limba română”, a spus el, “are o putere culturală enormă — deși există și o lipsă de cunoaștere foarte mare”. “Calul troian pentru a invada și apoi cuceri este limba, pentru a face loc apoi acelei culturi”, a mai declarat profesorul.

Din acest punct de vedere, directorul departamentului de filologie romanică a precizat că organizarea celor două congrese — al treilea Simpozion al predării limbii române ca limbă străină și cel multidisciplinar legat de “Corpuri de femei” — a constituit un succes. “Organizarea a fost excelentă, au venit cercetători din practic toată lumea, iar la ‘Corpuri de femei’ alegerea temei a fost excepțională. Congresele au conferit vizibilitate muncii profesorilor români, care au prezentat lucrări foarte interesante, mai ales literare. Mi se pare fantastic”, a arătat Victoriano Peńa.

Cu toate că includerea limbii române la Universitatea din Granada este relativ recentă — lectoratul a început să funcționeze în urmă cu trei ani — “avem norocul de a avea un lector care muncește foarte mult, și în foarte puțin timp a creat deja o mulțime de rețele și contacte, a organizat întâlniri cu studenți, schimburi către România, astfel că româna are o prezență foarte importantă”, după cum a afirmat profesorul de filologie romanică.

Limba română și predarea ei ca limbă străină s-au aflat zilele acestea în centrul vieții academice de la Universitatea din Granada, întrucât aici s-a desfășurat cea de-a treia ediție a Simpozionului internațional “România chiar e importantă”, privitor la predarea limbii române ca limbă străină, organizat și coordonat de Oana Ursache. În plus, primul Congres cu tema “Corpuri de femei: imagine și timp, o istorie multidisciplinară a privirii” se încheie vineri tot la Universitatea din Granada. Acesta este organizat în continuarea celei de-a treia ediții a Simpozionului și pornind de la cercetările și preocupările academice ale lectorului universitar doctor Oana Ursache, care predă limba română la Universitatea din Granada.

Surs: agerpres.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here