Untul – “produs minune în bucătărie”

0
153

UntulProdus lactat obținut prin amestecarea smântânei cu laptele proaspăt sau fermentat, untul se consumă întins pe alte feluri de mâncare, pe post de condiment, fiindcă ajută la coacere sau pentru realizarea sosurilor.

Deși are foarte multe întrebuințări, untul a fost considerat pentru multe persoane un pericol pentru sănătate, studiile recente poziționându-l în rândul alimentelor interzise, cu unele dezavantaje asupra organismului. Cu micile lui inconveniente, acest aliment își merită locul alături de ingredientele ideale în bucătărie, mai ales datorită posibilității sale de a fi utilizat în rețete.

Untul este Compus din 80% grăsimi, 15% apă și 5% proteine.

El reușește să rămână în stare solidă, la temperatura camerei; se topeaste la aproximativ 37C. Mai mult, textura sa cremoasă și gustul său bogat îl propagă în rândul rețetelor de prăjituri, sosurilor, deserturilor etc.
Consumat cu moderație, untul este recomandat de către Asociația Americană a Inimii ; de pildă, 16 g grăsimi saturate în dieta zilnică este o doză care nu indică probleme.

Practic, asta înseamnă ca dacă nu mai consumi niciun alt fel de grăsimi poți folosi 30g unt într-o zi, suficient cât să îți ajungă și pentru sandvișul de la micul dejun, și pentru legumele la cuptor de la cină”, se arată pe site-ul http://foodstory.ro.

‘Un alt tip de unt de care se amintește este cel clarificat; el este obținut prin fierberea acestuia la foc mic, până se elimină apa și substanțele solide din lapte. Untul clarificat este  mai stabii; are un punct de ardere mai mare, de 232C, ceea ce îl face o variantă mult mai bună atunci când vrei să gătesti. Este ideal când pregatești rantaș pentru sosuri albe sau în sosul Hollandaise’, completează cei de la http://culinarbzi.ro.

Dacă ne întrebăm cum poate fi folosit untul în rețetele cotidiene, ei bine aflăm că atunci când este încălzit, untul dezvoltă o aromă plăcută asemănătoare cu a nucilor, astfel încât proteinele și zaharurile din lapte se caramelizează. Dacă vrem să dăm complexitate sosurilor sau să dăm o savoare peste legumele la cuptor putem folosi cu încredere untul.
Acest preparat este catalogat cu cel mai mic punct de ardere, la 176 C. Din acest motiv temperaturile ridicate trebuie evitate atunci când îl utilizaăm la gătit.

Pentru sotarea legumelor, este recomandat să se utilizeze o combinație de unt și alte tipuri de grăsime mai stabilă.

Pot fi folosite uleiul de floarea soarelui sau uleiul de rapiță.

Pentru a nu căpăta un gust rânced, untul trebuie păstrat în frigider, la temperaturi sub 4C. Ambalajul trebuie să fie cât mai bine închis pentru ca untul sa nu împrumute din celelalte mirosuri aflate în frigider. Ținut în conditii optime, untul se poate pastra proaspat pana la 4 luni; mai mult îl putem congela, iar durata lui de viață cresște până la 1 an, spun specialiștii.

Magazinele găzduiesc de ceva vreme diferite sortimente de unt: de la cel sărat care conține 80 mg de sare la fiecare 15 g unt, la cel mai puțin sărat, utilizat cu precădere în rețete de dulciuri ori aluaturi de patiserie.

 Alexandra G.

Jurnal Spiritual

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here