Urmările lăcomiei, zgârceniei și iubirii de averi

0
598

master-world„Lăcomia strică omenia”, spune poporul. În casa unde stăpânește demonul lăcomiei, al zgârceniei și al iubirii de averi, acolo nu este darul lui Dumnezeu, căci săracul și orfanul sunt izgoniți de la ei. De aceea, în casele lacomilor este permanent ceartă, neînțelegere, ură, răzbunare și uitare de Dumnezeu, păcate care duc sufletele la pierzare. Însă dacă cei robiți de aceste patimi se întorc la pocăință, sunt primiți și iertați, căci Dumnezeu nu voiește moartea păcătosului, ci să se întoarcă și să fie viu.

Cum se pot mântui lacomii, zgârciții și bogații iubitori de averi?

Aceștia se pot mântui numai prin milostenie și prin căință. Adică împărțirea averilor de prisos la săraci, prin spovedanie cu lacrimi și prin întoarcerea lor spre Hristos.

Ce păcat fac creștinii care adună averi  în familie mai mult decât le trebuie?

Creștinii robiți de lăcomie și de iubirea de argint, care se îmbogățesc din furt, din averi străine și din minciună, și adună bani, îmbrăcăminte și hrană mai mult decât au nevoie, cumpărându-și case și mașini luxoase, aceia nu mai cred în Dumnezeu, căci se închină materiei. Ei nu merg nici la biserică, că nu au timp; nu fac nici milostenie, că sunt zgârciți; nu nasc nici copii mulți, nu ajută pe cei din nevoi fiindcă sunt răi și nemilostivi. Unii ca aceștia nu se pot mântui, căci nu iubesc nici pe Dumnezeu, nici pe aproapele. Mântuirea lor este pocăința și milostenia.

Cum se pot împăca familiile și rudele care se ceartă de la moștenire și de la avere?

În toate cazurile de ceartă și neînțelegere în familii, din motive materiale sau sufletești, creștinii trebuie să asculte de preot ca de Hristos și să urmeze sfatul lui și al bătrânilor din familie. Căci dacă și-ar aduce aminte creștinii de moarte, niciodată nu s-ar certa pentru cele pământești.

„Călăuză ortodoxă în familie și societate”, Arhim. Ioanichie Bălan

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here