Ursulețul iepuraș, redescoperit după mai bine de 30 de ani

0
281

usuletul-iepurasO specie rară de iepure sălbatic, care seamănă uimitor cu un ursuleţ, a fost văzut din nou după 32 de ani. 

Specia originară din regiunea Xinjiang, nord-vestul Chinei, are urechile scurte şi nasul mai lung decât un urecheat obişnuit.

Animalul, botezat Ili Pikas a fost descoperit în anul 1983 şi în lume există mai puţin de 1.000 de astfel de exemplare. Ultima dată fusese surprins în Munţii Tianshan.

Experții afirmă că această specie este foarte sensibilă la schimbările climatice şi trăieşte la altitudini mari. Ili pika, animal aflat pe cale de dispariţie, locuieşte în crăpăturile şi în găurile stâncilor, fiind foarte dificil de fotografiat, deși eforturile depuse n-au lipsit.

Între anii 2002 şi 2003, doi cercetători au pornit în câteva expediţii pentru a reuşi să surprindă în imagini un exemplar din această specie cu o înfăţişare adorabilă, dar n-au avut succes.

Cel care a reușit performanța de a-l fotografia, recent, a fost Weidon Li, un biolog din cadrul Institutului pentru Ecologie şi Geografie din China. Aflat într-o expediţie pe munte alături de echipa să, cercetătorul a reuşit să surprindă într-o fotografie un exemplar de Ili pika aflat în habitatul sau natural.

De altfel, și prima fotografie, realizată în anul 1980, a fost făcută tot de Weidon Li, cel care a şi descoperit această specie. Astfel, omul de ştiinţă a redescoperit, după 32 de ani, micuţa creatură.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here