Utilizările plantei Aloe vera

2
327

aloe veraÎn fiecare bucătărie ar trebui să existe unul sau două ghivece cu aloe vera aşezate la fereastră. Planta a fost utilizată în scopuri vindecătoare încă din vremuri străvechi. În prezent, gelul de aloe vera este un bine cunoscut remediu împotriva arsurilor provocate de razele solare, răni şi alte probleme ale pielii. Este folosit chiar şi pentru tratarea hemoroizilor şi a înţepăturilor de insecte deoarece conţine agenţi antiinflamatori, iar gelul formează un strat răcoros calmând ţesuturile pruriginoase, iritate.

Oamenii de ştiinţă au studiat aloe vera pentru beneficiile ei potenţiale atunci când este administrată oral, dar până acum nu s-au tras concluzii definitorii. Cu toate acestea, entuziaştii folosirii acestei plante sunt convinşi că gelul -sau sucul cu o concentraţie crescută de aloe vera – poate fi administrat oral ca tratament pentru artrită, diabet zaharat şi ulcer gastroduodenal. Este probabil înţelept să priviţi cu precauţie toate acestea, dar se ştie sigur că aloe vera este unul dintre cele mai eficiente remedii naturale pentru piele care au fost descoperite vreodată.

Vindecător cutanat puternic

Oamenii de ştiinţă nu cunosc exact cum acţionează aloe vera, dar au identificat multe dintre componentele sale active. Gelul conţine substanţe vâscoase care formează emolienţii naturali calmanţi. Are un conţinut crescut de compuşi antiinflamatori, precum şi bradichininază, o substanţă chimică ce acţionează ca un analgezic local. Lactatul de magneziu din aloe vera ameliorează pruritul, iar gelul conţine substanţe care favorizează vindecarea prin dilatarea vaselor de sânge şi prin creşterea fluxului sanguin către zonele afectate.

Aloe vera este foarte bună pentru vindecarea unor afecţiuni ale pielii printre care:

Arsuri minore. Aplicarea rapidă a gelului de aloe vera reduce durerea, înmoaie pielea şi împiedică pătrunderea germenilor şi a aerului în leziune. Gelul calmează, de asemenea, durerile provocate de arsurile solare. Pentru a ameliora durerile legate de expunerea prelungită la soare, adăugaţi o cană sau două de suc de aloe vera în cada umplută cu apă călduţă şi faceţi o baie.

Plăgi tăiate şi escoriaţii. Gelul de aloe vera formează un strat protector natural pentru piele, favorizând vindecarea ei rapidă. Totuși, gelul nu este eficient în cazul unor răni grave. Cercetătorii de la un spital din Los Angeles au descoperit că, în cazul unor asemenea răni, gelul creşte timpul necesar vindecării.

Psoriazis. Gelul de aloe vera calmează inflamaţiile şi înmoaie crustele pielii care sunt caracteristice acestei boli cutanate cronice. Un studiu făcut pe o perioadă de patru săptămâni a stabilit un procent de 83% de curăţare a pielii pentru persoanele care au folosit gelul în comparaţie cu 6% pentru cele care au utilizat altă cremă.

Acnee. Folosiţi aloe vera când aveţi o erupţie. S-a observat într-un studiu că 90% din răni au fost complet vindecate după cinci zile de aplicare a plantei – aproape de două ori mai repede în comparaţie cu persoanele care folosesc medicamentele obişnuite antiacneice.

Zona zoster. Leziunile dureroase provocate de virusul herpetic se vindecă mai repede dacă aplicaţi aloe vera pe zona afectată. Se pare că gelul are unele efecte antivirale. Pe lângă aceasta, ajută la dilatarea vaselor mici de sânge denumite capilare, permiţând în felul acesta sângelui să irige zona şi grăbind astfel vindecarea.

Privire de ansamblu

Medicii sunt în unanimitate de acord că aloe vera ajută la înlăturarea suferinţelor de mică intensitate, dar ce se poate spune despre consumul gelului sau al sucului de aloe pe cale bucală? Nu este încă dovedit nimic sigur, dar o serie de studii au făcut cunoscute unele posibilităţi care au trezit interesul. De exemplu, un studiu ştiinţific a stabilit că persoanele care au luat suc de aloe de două ori pe zi timp de 42 de zile au înregistrat o scădere semnificativă a nivelului zahărului din sânge, fapt care ar putea ajuta la tratarea diabetului.

Cercetătorii japonezi au făcut cunoscut faptul că ingredientele active din aloe vera blochează secreţiile gastrice şi vindecă rănile din stomac, ducând la concluzia că această plantă ar fi un remediu în vindecarea ulcerului. În realitate, se pare că două dintre componentele chimice din aloe vera blochează acţiunea sau chiar distrug Helicobacter pylori, bacteria care cauzează cele mai multe dintre ulcere.

În sfârşit, un compus chimic numit acemanan, care se găseşte în stratul extern al plantei, se pare că are proprietăţi antivirale. Dar mai sunt multe studii de făcut înainte ca cercetătorii să ajungă la o concluzie finală privind utilitatea sa.

Prea puternic pentru a fi indicat

Aloe vera este un eficient – chiar prea eficient – laxativ. Se pare că latexul de aloe, extras din frunze, are proprietăți laxative, stimulând contracțiile intestinale. Medicii, ca şi în cazul altor tipuri de laxative, îl recomandă însă foarte rar, deoarece poate produce crampe severe sau diaree, însoţite de pierderea de lichide şi electroliţi – minerale care joacă un rol esenţial în funcţionarea organismului.

Cum se utilizează aloe vera

Puteţi cumpăra produse de îngrijirea pielii pe bază de aloe vera de la super-market şi farmacie, dar nu este încă limpede dacă forma sub care se prezintă aloe vera în aceste produse are acelaşi efect benefic ca şi gelul natural. În cazul în care cumpăraţi creme sau loţiuni gata preparate, asiguraţi-vă că aloe vera apare pe primul loc în lista de ingrediente. Pentru uz intern, cumpăraţi sucuri care conţin cel puţin 98% aloe vera.

Pentru a obţine beneficii complete, nu există substitut pentru planta din ghiveci. Planta este uşor de crescut – chiar şi de către cel mai nepriceput şi neîndemânatic grădinar. Se dezvoltă chiar dacă nu este îngrijită, având nevoie numai de puţină apă, crescând chiar şi în locurile mai întunecoase şi pe un sol sărac. Totuşi, planta nu ar trebui expusă temperaturilor mai scăzute de 5°C; iată de ce este bine să fie aşezată lângă fereastră sau în seră.

Pentru a calma arsurile solare, tăieturile, hemoroizii şi rănile mai uşoare (superficiale), spălaţi zona cu apă şi săpun. Apoi tăiaţi o bucată dintr-o frunză mai mare, secţionaţi-o în lungime şi stoarceri sucul. Acoperiţi rana cu un strat gros de suc si repetaţi tratamentul de două sau trei ori pe zi.

1001 de remedii casnice, Reader s Digest

Jurnal Spiritual

2 COMENTARII

  1. Poate planta cea mai plina de sanatate care exista. Obisnuiesc sa beau regulat suc de aloe vera. Am folosit acest produs de la mai multe firme, insa in ultimii ani am inceput sa folosesc gel de aloe vera concentrat de la firma LIfe Care. Pentru mine este cel care a dat cele mai pozitive rezultate. De obicei il comand de la un distribuitor Life Care care detine site-ul http://www.magazin-naturist.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here