V-ați întrebat vreodată cum dorm femeile față de bărbați?

0
282

cfile3.uf.2525F64351FFE2690925FCFemeile adorm cu mult mai greu şi simt somnolența mult mai apăsătoare în timpul zilei. Ele au un risc mai ridicat de insomnie şi chiar petrec mai mult timp dormind adânc comparativ cu bărbaţii. Dar, explicaţiile referitoare la diferenţele dintre cele două sexe în ceea ce priveşte somnul şi cum afectează aceste diferenţe un posibil tratament,  au rămas mult în urmă, potrivit unui nou raport al Society for Women’s Health Research .

Literatura medicală referitoare la această temă, somnul, se concentrează pe apneea de somn, considerată a fi o afecţiune specifică bărbaţilor. Monica Mallampalli, directorul de programe ştiinţifice de la Society for Women’s Health Research, împreună cu vicepreședinta Christine Carter, au făcut câteva studii referitoare la  atunci când vine vorba de somn despre femei pentru Journal for Women’s Health (Jurnal pentru Sănătatea Femilor) și alte publicații.

Astfel, femeile care au suferit de nopţi albe “pre-menstrual” sau “menstrual” au susținut după cum era de aşteptat, că schimbările hormonale joacă un rol important în principalele tulburări de somn, potrivit lui Mallampalli. “Femeile prezintă un risc ridicat de a avea insomnii chiar imediat după debutul menstruaţiei şi în timpul menopauzei”, a adăugat aceasta.

Sindromul picioarelor neliniştite este mai comun la femeile însărcinate decât la bărbaţi sau la femeile care nu au copii.  Relaţia exactă dintre hormoni şi somn încă aşteaptă să fie descoperită, dar subiectul capăta din ce în ce mai multă atenţie în acest domeniu.

“Un alt lucru evidenţiat deseori este ca datele despre somn nu acoperă numărul de plângeri” spune Mallampalli. Femeile discută despre preocupările legate de somn cu doctorii specialişti, dar testele comune nu sunt orientate către sursa problemelor. Acest lucru nu se întâmplă și în cazul bărbaţilor, astfel că Mallampalli a spus că  “poate nu exista uneltele potrivite pentru tratarea problemelor de somn”. “Este posibil ca femeile să nu fie diagnosticate corespunzător din cauza faptului că întrebările nu sunt sufficient de relevante”, a mai adăugat ea.

Să luăm drept exemplu apneea de somn. Bărbaţii care suferă de această condiţie raportează, în general, sforăit şi dificultăţi de respiraţie. Pe de altă parte, femeile raportează că sunt mai predispuse oboseala, depresie şi un somn greu, potrivit lui Mallampalli.

Poate cu ajutorul studiilor viitoare se vor putea dezvolta teste specifice fiecărui sex. Fie că este vorba doar de chestionare şi unelte clinice furnizate pe care le-am putea folosi. Acestea încă nu există. Cum furnizorii de servicii medicale referitoare la problemele de somn nu au astfel de cerințe  de aparaturi care să fie folosite în acest scop, cercetătorii nu au instrumente de a înţelege diferenţele dintre bărbaţi şi femei, a explicat Christine Carter, vicepreşedinte al Society for Women’s Health Research.

Sursă: HuffingtonPost

[fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here