Vă mai amintiţi de vorbele lui Mihai Eminescu?

0
859

mihai eminescu

Şi, poate, ar fi bine să reamintim şi altora unele dintre adevărurile rostite de Mihai Eminescu. Adevăruri care, iată, sunt și astăzi la fel de necesare.

….“Fără muncă nu există bunăstare, fără adevăr nu există cultură.”

…. “Nivelul culturii generale a naţiei nu-l poate ridica nimeni cu umărul, timpul şi munca umplu neajunsurile.”

….“Şcoala va fi şcoală când omul va fi om şi statul va fi stat.”

….“S-au zidit fără îndoială multe palate în Bucureşti, s-a înmulţit numărul acelora care trăiesc numai în capitală sau numai în străinătate; ţara munceşte înzecit pentru a întreţine absenteismul şi luxul, precum şi pătura numeroasă de oameni care şi-au făcut din politică o profesie lucrativă.”

….“De când datează exportul nostru de grâne, de atunci importul de fraze. S-ar putea zice că România a preschimbat păturile adânci şi binecuvântate de Dumnezeu ale ţărânei sale pe vorbe deşerte, pe teorii de gazetă, pe subţiri apucături avocăţeşti ş. a. m. d., căci spiritele cele bune, ce mai sunt în viaţă, le datorim unei epoce cu mult anterioare celei actuale.”

…. “Când vedem dar pe “patrioţi” cumulând câte 5-6 însărcinări publice asupra lor, putem fi de mai înainte siguri că nu-şi îndeplinesc nici una cum se cade.”

….“Legile unui popor, drepturile sale, nu purced decât din el însuşi.”

…. “În ţara noastră este de ajuns dacă se asigură înaintarea meritului şi a muncii; e destul atâta, şi numai pentru asta se cere reorganizare socială.”

…..“Mulţi lucrează, dar puţini gândesc.”

Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889)

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here