Vă temeți de imagini?

0
129

imaginiȘi de acest lucru să aveți grijă, să existe mai puține imagini în suflet și mai multe gânduri și sentimente. Imaginile sunt lucrarea imaginației, ale forței inferioare, necalificate de muncă și întotdeauna stârnesc visarea. Aceasta din urmă nu poate fi potolită până când imaginația nu adună cu putere imagini în șir. Mijlocul pentru curmarea șirului de imagini este… rugăciunea minții. Osteniți-vă. Căci va veni momentul când veți simți că șirul acesta este precum curgerea de sânge a femeii din Evanghelie (Luca 8, 44)).

Vă temeți de imagini? Trebuie să vă temeți de imagini, dar nu de toate, ci numai de cele fanteziste și, în același timp, de cele care se referă la ființa dumnezeiască, deoarece ea este nevăzută și străină de orice expresivitate. Însă tot ceea ce se referă la făpturi este excesiv și poate fi imaginat. Și pe Domnul Mântuitorul, datorită lucrării Lui omenești, ni-L putem imagina. Mai trebuie ca în timpul rugăciunii să nu ținem în minte imagini, ci, înfățișându-ne înaintea Dumnezeului Celui nevăzut, să rostim către El vorbe cucernice. Acest lucru trebuie să-l căutăm și să-l dobândim. (V, 907)

Să presupunem că există o diferență… că în munca intelectuală sunt necesare imaginile; ele și există în Scriptură cu privire la Dumnezeu Însuși și la toate lucrurile dumnezeiești. Și imaginația este o capacitate intelectuală – de cunoaștere. Imaginația este capacitatea de a forma și de a păstra imaginile – este o capacitate de muncă necalificată… inferioară! De aceea nu trebuie să-i îngăduim să ne arate cu imaginile sale într-o sferă înaltă, cum este rugăciunea… Activitatea contemplativă este înaltă, iar cea duhovnicească, ce se manifestă prin rugăciune, este și mai înaltă… Cum să ajungă acolo imaginația… Iată ce i se cuvine: Prietene, cum ai intrat aici fără haină de nuntă? (Matei 22, 12).

„Sfaturi înțelepte” – Sf. Teofan Zăvorâtul

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here