Valoarea cultului ortodox

Rugăciunea liturgică ca expresie a cultului

0
94

1Rugăciunea liturgică ca expresie a cultului

Rugăciunea liturgică este deopotrivă un mijloc de expresie a cultului de adorație a lui Dumnezeu. Și de venerare a persoanelor și lucrurilor sfinte, dar și expresia funcției harismatice, sfințitoare, a cultului prin jerfa Liturgică. Rugăciunea liturgică este un sublim imn de slavă și de laudă adus lui Dumnezeu pentru desăvârșirea puterii și măreția Sa.

Prin această rugăciune, spune părintele profesor Ene Braniște, exprimăm nu numai cultul de adorație către Dumnezeu

Dar și pe acela de venerație, de cinstire a sfinților îngeri și a tuturor sfinților. Care și ei se bucură de slava ce se aduce lui Dumnezeu prin rugăciunea sfintei jertfe. Rugăciunea liturgică exprimă totodată prinosul de mulțumire și de recunoștință față de Dumnezeu pentru binefacerile primite de la El. De aceea se numește și euharistică, adică de mulțumire.

Sfânta Liturghie este jertfa de împăcare cu Dumnezeu pentru iertarea păcatelor noastre

Formula de împărtășire întărește acest efect al jertfei euharistice. Rugăciunea liturgică este cea mai înaltă expresie a rugăciunii de cerere sau mijlocire. Este mijlocul de a implora pe Dumnezeu, a-L îndupleca în favoarea noastră. Sau a morților noștri pentru care se aduc daruri la Liturghie. Rugăciunile și cererile noastre unite cu ale preotului liturghisitor capătă în Liturghie o putere deosebită.

Pe care altfel n-ar putea-o avea, pentru că în Sfânta Liturghie rugăciunile noastre ne unesc cu ale lui Iisus

Care mijlocește pentru noi pe lângă Dumnezeu-Tatăl pentru împlinirea cererilor noastre. De aceea, Sf. Ap. Pavel ne îndeamnă să-L implorăm pe Mântuitorul: „Având Arhiereu mare, Care a străbătut cerurile, pe Iisus, Fiul lui Dumnezeu, …să ne apropiem cu încredere de tronul harului, ca să luăm milă și să aflăm har, spre ajutor, la timp potrivit” (Evrei 4, 14-16). Rugăciunea Sfintei Jertfe numită Diptice, pe care preotul o citește în taină în partea finală de la Anafora, arată că Iisus e prezent în fața noastră. După ce Sfânta Jertfă s-a săvârșit și El primește această rugăciune de mijlocire generală pentru întreaga Biserică. Și, alături de El, toți sfinții devin mijlocitori ai noștri prin rugăciunile preotului.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi aceste articole

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here