Roșiile – O sursă de vitamine și nutrienți

0
195

roșiileRoșiile – O sursă de vitamine și nutrienți – Sănătate de fier! – Bune pentru inimă și pentru reglarea colesterolului

Planta originară din Mexic şi Peru, tomata sau roșia (Licopersicum esculentum L), a fost aclimatizată şi cultivată astăzi pe mai toate meridianele globului.

Sub aspectul compoziţiei chimice, o roșie conţine în medie 94% apă, 0,6% săruri minerale, 5,4% substanţe organice şi multe vitamine. Mai mult, roșiile conţin 1% proteine, 3,4% zaharuri, 0,27% celuloză, 0,35% acizi, 0,15% grăsimi, 0,13% pectine, 0,07% glicozizi, 0,03% amidon. Valoarea energetică a roșiilor este cuprinsă între 22 şi 26 de calorii la 100 g şi este confirmată de compoziţia ei chimică.

Roșiile – sursă de licopen

Deşi roșiile singure nu pot fi considerate drept aliment de bază, marele lor merit este de a stimula apetitul prin aspectul şi culoarea lor. Cu cât culoarea roșiilor este de un roșu mai închis, cu atât sunt mai bogate în licopen decât în caroten. În schimb, roșiile necoapte conţin salonină, substanţă care, în cantitate de numai 0,2 g, provoacă dureri de cap, ameţeli şi senzaţia de arsură. Acest motiv pledează pentru evitarea lor. Cele coapte excesiv au în compoziţie cantităţi mari de acid citric.

Dintre componentele substanţei uscate prezente în roșii, în prim-plan se situează vitaminele. De reţinut este faptul că numai 100 ml de suc de roșii conţin: 1 mg de provitamina A, 0,03-0,13 mg vitamina B1, 0,04-0,09 mg vitamina B2, 0,04-0,05 mg vitamina PP, 14-15 mg vitamina C, 40-60 mg vitamina P etc. De asemenea, roșiile conţin la 100 mg interesante şi utile săruri minerale, între care: sodiu, fosfor, potasiu, calciu, magneziu, fier.

Foarte bune pentru inimă

Roșiile protejează inima. Ele conțin potasiu, element foarte indicat pentru reglarea tensiunii arteriale. Consumul regulat de roșii normalizează nivelul colesterolului. Ele sunt bune atât crude, cât și gătite. Își mențin nutrienții, ba chiar sunt mai benefice dacă sunt pregătite termic. De reținut este și faptul că intestinul oamenilor nu poate digera coaja de roșie.

Descoperiți mai multe remedii naturiste la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here