Vanitate…

0
362

strong_hands-600x400De la “Mare e grădina Domnului”, până la “prostul dacă nu-i fudul, parcă nu e prost destul”, multe vorbe s-au împământenit în legătură cu prostia și vanitatea omului, dar o scurtă istorioară mi se pare a descrie în chip cât se poate de sugestiv trufia. 

Și chiar dacă întâmplarea de mai jos face referire la regi, duci și alte titluri nobile, sunt mulți mai mari mici din zilele noastre pe care îi putem recunoaște printe protagoniști.

În povestioară este vorba despre un rege care a vrut să ridice primul spital public, dar oricât  s-a ostenit, n-a reușit să adune banii necesari. Nu s-a dat însă bătut și se poate spune că din ce i-a fost dat să vadă și să audă, a învățat ceva.

Drept urmare, a dat anunțat că oricine va dărui un milion de galbeni pentru spital va deveni duce. Cine va da o jumătate de milion, conte, iar la o sută de mii de galbeni, va fi făcut baron.

O mulţime din bogații vremii şi-au cumpărat atunci titlurile, iar finanțarea pentru spital chiar n-a mai fost o problemă.

La inaugurare, pe placa comemorativă toți au putut citi: “Acest spital a fost ridicat cu banii obţinuţi din prostia şi vanitatea omenească “.

Ana Grama

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here