Vara indiană – oportunitatea unei vacanțe reușite

0
275

vacanțăRecomandări pentru vacanță – Natura generoasă ne oferă posibilitatea să mergem în vacanță toamna – Vara indiană – Machiajul la plajă – Experiențe culinare inedite – Sfaturi pentru păstrarea banilor în siguranță – Sfaturi pentru o vacanță de succes

Vara indiană

Nici nu știu când a trecut vara. Cel puțin cea calendaristică, pentru că zile călduroase se anunță și în lunile ce vor urma. Vom trăi și noi vara indiană, ca în acordurile melodiei lui Joe Dassin.

„On ira
Ou tu voudras, quand tu voudras
Et on s’aimera encore
Lorsque l’ amour sera mort
Toute la vie
Sera pareille a ce matin
Aux couleurs de l’ete indien.”

Vara indiană înseamnă temperaturi asociate unei zile de vară, când natura are un colorit spectaculos. Ea apare, de obicei, în emisfera nordică în lunile octombrie și noiembrie. Pentru cei care au păstrat aceste luni pentru vacanță, iată câteva destinații unde se pot delecta în perioada următoare: Germania (Bavaria), Franța (Golful Morbihan), Scoția, Portugalia (Algarve) în Europa, Colorado în SUA, Canada (Quebec), Chile, Insulele Canare, China. Plajă, plimbări pe lacuri, păduri de arțari în nuanțe ireale, munți și copaci reflectați în apele clare, parcuri naturale și sporturi acvatice sunt doar câteva din opțiunile pe care le ai odată ajuns în aceste locuri.

Cum spuneam, însă, sezonul estival nu a trecut nici la noi. Mulți preferă luna septembrie pentru concedii și vacanțe, mai ales când vremea este generoasă. Atunci, se pare că și soarele ne iubește mai mult, nu ne arde pielea, cum se întâmplă într-o zi obișnuită de vară la orele prânzului. Restaurantele sunt mai libere, nu aștepți pentru masă toată după-amiaza. Nu prea sunt cozi, lumea se plimbă mult mai lejer pe faleză, nu este aglomerația aceea sufocantă. Pentru cei care își fac acum bagajele, iată câteva sugestii care la mine funcționează întotdeauna.

Machiajul la plajă

Toate doamnele și domnișoarele vor să arate bine, inclusiv când merg la plajă. Machiajul evidențiază trăsăturile, oferind siguranță celor care-l poartă. Personal, nu am nimic împotriva machiajului la plajă. El trebuie doar să fie cât mai discret, adică este bine să evităm fardul de pleoape sau lipstick-ul prea evident și să amânăm aplicarea lor până seara când mergem la dans, la restaurant, la shopping sau la promenadă.

Ce să folosim? În primul rând, putem aplica pe ten o loțiune anti-pete cu SPF pentru protecție și hidratare. Aceasta poate fi colorantă, astfel imperfecțiunile vor fi perfect ascunse. Apoi, pentru buze, aplicați un balsam protector cu SPF, care le va colora discret, protejându-le și hidratându-le. Machiajul ochilor este ușor problematic deoarece apa sărată și nisipul îi pot irita, iar dacă mai adăugăm și mascara sau tuș, chiar putem avea probleme. Totuși, dacă țineți neapărat, aplicați doar o mascara rezistentă la apă.
Crema de protecție solară este necesară și în septembrie, poate nu un SPF 50, dar un factor de protecție 30 tot este binevenit, mai ales la copii.
Ochelarii de soare de calitate sunt foarte importanți, de asemenea cu factor UV. Ei sunt și un accesoriu care vă înfrumusețează, așadar nu ezitați să îi purtați! Protecția capilară (o pălărie, o eșarfă, o umbreluță) este esențială.

vacanță

Cura de aerosoli

Dacă ai ratat răsăritul și plimbarea de-a lungul țărmului pentru a respira aerul încărcat cu iod și ioni negativi, nu-i problemă, vine seara și poți profita din plin. Personal, închiriez un șezlong cât mai aproape de țărm, astfel am aer marin tot timpul expunerii la soare. Știu că aerosolii înseamnă sănătate pentru aparatul respirator. Plimbarea în sine ajută la pierderea în greutate, așezând masa musculară și înlăturând celulita. Mai mult, am văzut mulți turiști care practică îngropatul în nisip fierbinte. M-am interesat, acesta ajută la diminuarea durerilor reumatice și nu numai. O altă variantă este nămolul sapropelic, bogat în substanțe organice, care se găsește și pe litoralul nostru (adus de la Techirghiol). Acesta are proprietăți terapeutice recunoscute în toată lumea.

Nu rata desele incursiuni în valurile mării, care, pe lângă efectul răcoritor, sunt sănătate curată. Apa mării hrănește pielea, iar loviturile valurilor sunt benefice.
Talasoterapia, dacă este urmată cel puțin 7 zile, înseamnă ameliorarea durerilor cauzate de artroză, reglare hormonală, îmbunătățirea condiției fizice și psihice, binefacere pentru pielea afectată de diverse probleme, înlăturarea sechelelor lăsate de diverse traumatisme, tratarea reumatismului sau a sinuzitei. Băile în soarele dimineții fac foarte bine celor cu psoriazis.

Meniul de vacanță

Vacanța este momentul perfect pentru experiențe culinare inedite. Totuși, un mic sfat: înainte de a consuma un aliment pe care nu l-ai mai încercat, testează-l într-o cantitate mai mică! Vezi cum reacționează organismul și abia apoi introdu-l în meniul tău! Poți profita de șederea la mare pentru a te delecta cu preparate din pește și fructe de mare. Cumpără-le din zone sigure, însă, iar pe acelea le recunoști după numărul de persoane care le solicită. Așadar, nu te sfii să stai puțin la coadă pentru ceva calitativ. Și mai este ceva! Nu uita să miroși și să adulmeci fiecare fel înainte de a-l mânca, dar fă-o discret. Nu este nimic greșit că vrei să știi că mănânci ceva proaspăt!

În meniul de concediu la mare trebuie incluse fructele, neapărat. Ele hidratează organismul, îmbunătățesc digestia, substituie nevoia de dulce. Betacarotenul (provitamina A) conținut de unele dintre ele te va ajuta să ai un bronz mai frumos. Pepenele galben, pepenele verde, papaya, mango – în general toate fructele galbene, roșii și portocalii – sunt alegerile potrivite pentru desert sau mic dejun.

vacanță

Alte sugestii utile pentru vacanță

Dacă ai rău de mișcare poți rezolva problema înainte de plecare mestecând o feliuță sau două de ghimbir. Dacă știi că pleci la drum, nu mânca foarte mult, dar nici nu sta nemâncat. O masă frugală este o soluție potrivită. În timpul călătoriei poartă haine lejere și pantofi comozi. E bine să ai la tine câteva remedii pentru situații de urgență, gen dureri de dinți. Plasturi, dezinfectant, o mică trusă sunt indicate în bagaj.

Este bine să nu ținem toți banii la un loc, nu neapărat că ni se pot fura, doar trăim în țara lui Țepeș 🙂 , ci putem fi atât de distrați încât să-i pierdem. În definitiv, mergem în vacanță, la relaxare, ne putem permite să nu fim vigilenți non-stop. Nu cumpăra suveniruri la începutul concediului, fixează-ți o sumă pentru ele și pune-o deoparte. Dacă folosești card-ul, ai grijă să stopezi avântul astfel încât să te încadrezi în buget! Ia cu tine o carte, hrana sufletului și a minții, dar nu uita de oameni, fă-ți prieteni noi!

Vacanță plăcută în continuare!

Te invit să citești și MEXIC HIGHLIGHTS – Merida – Peninsula Yucatan.

Mihaela Mușetescu