Varicela – boala copilăriei

0
770

rubeolaVaricela sau vărsatul de vânt durează o săptămână sau două, dar în general vindecarea nu pare a veni destul de repede. Dacă durerea este o problemă, amelioraţi-o cu paracetamol – niciodată cu aspirină. În cazul în care mâncărimea este extrem de supărătoare, încercaţi o baie răcoritoare şi un antihistaminic pentru copii. Este bine întotdeauna să aveţi ceva mai multe trucuri în mânecă pentru a minimaliza starea de rău.

Ce este în neregulă

Copilul dumneavoastră suferă de o obişnuită boală a copilăriei, provocată de un virus. Viroza aceasta apare iniţial ca o iritaţie sau pete roşii pe trunchi, care se răspândesc şi pe alte zone ale corpului în câteva zile. Pot fi doar câteva sau pot fi câteva sute. Intr-o perioadă de aproximativ o săptămână, multe dintre puncte se transformă în vezicule mici, care se sparg şi apoi formează o crustă. Copilul s-ar putea să aibă şi febră şi să înceapă să se scarpine. După ce veziculele s-au vindecat, virusul intră într-o fază latentă şi trăieşte în nervii senzitivi din organism. Poate reapărea ani mai târziu sub forma unei afecţiuni dureroase, zona zoster.

Rămâneţi reci

– Dacă este iarnă, setaţi căldura la cea mai joasă treaptă suportabilă. In timpul verii, folosiţi un ventilator. Căldura aduce mai mult sânge la suprafaţa pielii, accentuând mâncărimea.

– Îmbăiaţi copilul în apă călduţă timp de 15-20 de minute la fiecare câteva ore. Nu folosiţi săpun. In schimb, adăugaţi jumătate de cană de bicarbonat de sodiu la o cadă umplută doar parţial sau o cană întreagă pentru o cadă de baie plină pentru o calmare eficientă. Fulgii de ovăz coloidal (cum ar fi Aveeno) adăugaţi la apa de baie contracarează de asemenea mâncărimea. Dacă nu aveţi fulgi de ovăz coloidal (fulgi de ovăz care sunt atât de fin tocaţi încât plutesc la su-prafaţa apei), puneţi fulgi normali într-un ciorap, legaţi-1 la capăt şi scufundaţi-l în apa de baie.

– Atunci când copilul începe să se scarpine, oferiţi-i o compresă rece pe care să şi-o pună pe piele. Scărpinatul poate duce la infecţie sau la cicatrizare. Folosind compresa, mâncărimea este calmată fară a face niciun rău. Ca asigurare împotriva mâncărimii, tăiaţi-i unghiile şi atunci când merge la culcare puneţi-i o pereche de mănuşi.

Atacaţi mâncărimea

– Ar trebui să folosiţi calamina? Loţiunea cu calamină este un remediu tradiţional, folosit de mult timp pentru calmarea mâncărimii provocate de varicelă. Cu toate acestea, medicii nu mai sunt chiar aşa de entuziaşti să recomande acest remediu, iar dermatologii sunt de părere că dimpotrivă, chiar accentuează mâncărimea.

Aplicaţi o cremă cu antihistaminice pentru a calma mâncărimea.

-Pentru a mai linişti un copil cu febră sau cu durere de cap, daţi-i sirop cu paracetamol sau ibuprofen. Alegeţi produsul potrivit pentru vârsta copilului şi urmaţi instrucţiunile din prospect.

-Dacă mâncărimea este gravă, administraţi-i un antihistaminic oral, cum ar fi cetirizina, dar doar în cazul în care copilul are cel puţin vârsta de doi ani. (Verificaţi întotdeauna eticheta înainte.) Acest medicament poate fi în special de folos în momentul somnului dacă mâncărimea interferează cu acesta, pentru că el provoacă somnolenţă.

Calmaţi-vă pielea cu bumbac rece

-Puneţi copilului pijamale de bumbac curate. Bumbacul este mult mai puţin iritant decât alte materiale. Alegeţi o pijama cu mâ -neci şi cu pantaloni lungi pentru a descuraja scărpinatul.

Aveţi grijă la gură

– În cazul în care copilul are varicelă cu vezicule localizate şi în cavitatea bucală (da, acest lucru se poate întâmpla), cel mai bun tratament este clătirea sau gargara cu apă cu sare. Probabil că v-ar fi mai uşor să îl convingeţi că varza de Bruxelles este bună decât să facă acest lucru, dar merită să încercaţi.

– Daţi-i îngheţată. Aceasta poate să îi calmeze mâncărimea.

– Hrăniţi-l cu alimente moi cum ar fi budincă, terci de ovăz, jeleu, supe şi banane pe perioada cât veziculele sunt dureroase.

Puterea profilaxiei

– În cazul în care copilul dumneavoastră nu a avut varicelă, puteţi să încercaţi să îl ţineţi departe de copiii bolnavi. Dar este mult mai bine să facă varicelă în copilărie decât să o îndure cât este adult.

– Există un vaccin împotriva varicelei, dar nu se administrează de obicei copiilor. Este administrat însă celor care nu au avut varicelă şi trebuie să lucreze sau să trăiască cu oameni care ar fi supuşi unui risc major dacă ar contracta virusul, cum ar fi cei cu sistem imunitar de -primat (bolnavi cu HIV sau SIDA, leucemie sau care primesc un tratament imunosupresor cum ar fi chimioterapia).

Ar trebui să-mi sun medicul?

În general, varicelă este mai mult o bătaie de cap decât un pericol; marea majoritate a cazurilor de varicelă dispar după 10-14 zile fără probleme. Discutaţi cu medicul dumneavoastră în cazul în care copilul are febră acompaniată de durere de cap ce durează mai mult de câteva zile sau are dureri ale membrelor; sau vomită în mod repetat; tuşeşte; sau dacă are o zonă mare de piele înroşită în jurul uneia sau mai multor vezicule – semn al unei infecţiii. Sunaţi-vă medicul în cazul în care copilul începe să aibă convulsii, devine dezorientat sau se plânge de durere de gât. în cazuri foarte rare, varicelă poate duce la meningită.

Evitaţi soarele

În cazul în care copilul a luat contact recent cu o persoană purtătoare a virusului varicelei, feriţi-l de lumina directă a soarelui. O doză de soare ar putea să accentueze veziculele în momentul în care vor apărea. Odată ce varicelă s-a vindecat, pielea copilului va rămâne sensibilă la soare chiar şi timp de un an. Nu trebuie să vă izolaţi copilul în casă, dar poate fi de ajutor să îl ungeţi în fiecare zi cu cremă de plajă – în special pe timpul verii.

1001 de remedii casnice, Reader’ s Digest

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here