Vârsta girafelor atestată de coloritul blănii

0
284

girafe-582x300„Magnifică şi bizară după aspect, unică în mers, colosală ca înălţime şi inofensivă” – aşa este descrisă în scrierile vechi, girafă. Acest animal, venerat atât de culturile antice cât şi de unele moderne, a fost găsit pictat în peşteri sau chiar pe stânci, ce datează din vremuri preistorice.

Animalul cel mai înalt

Este originară din Africa şi face parte din familia Giraffidae, care cuprinde doar girafa şi rudă sa apropiată okapi. Sunt cele mai înalte animale dintre toate speciile, devenind faimoase datorită gâtului extrem de lung, (chiar dacă au doar 7 vertebre) şi picioarelor din faţă care sunt mult mai lungi decât cele din spate. Din cauza acestei „anomalii”, sistemul circulator al girafei a suferit o serie de modificări. Astfel, inima este nevoită să pompeze o presiune sangvină aproape dublă pentru a menţine fluxul normal. În partea superioară a gâtului există un sistem complex de reglare a presiunii sângelui care previne excesul atunci când girafa coboară capul să bea apă. Sunetele prin care girafele comunică între ele nu pot fi auzite de urechea umană, deoarece comunicarea se face prin infrasunete. Trăiesc în grupuri de câte 20-30 de exemplare, însă la bătrâneţe prefera singurătatea. Pentru un pui de girafa, venirea pe lume este o mare încercare. Mama naşte din picioare iar căderea cu capul înainte, de la înălţimea de aproximativ 2 metri, poate fi traumatizantă. La nici o oră de la naştere, puiul, înalt de 1,8 m, poate alerga, dacă este nevoie, atingând viteza de… 52 km/h.

Culoarea blănii – carte de identitate

Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători ai Universităţii Kyoto din Japonia, care au lucrat împreună cu Phil Berry (un naturalist ce studiază aceste animale încă din prin 1970), şi publicat în jurnalul Zoology, coloritul blănii, care începe să se închidă odată cu perioada pubertăţii, este în strânsă legătură cu nivelul de testosteron. Cercetările au avut loc timp de 33 de ani iar „subiecţii” au fost masculi de girafă.

S-a observat că primele schimbări au loc când masculii au 7-8 ani iar petele maro se închid, devenind aproape negre, în decursul a doi ani. Până acum se ştia doar că existau variaţii în ceea ce priveşte culoarea sau nuanţa, dar de ce şi care era momentul în care interveneau schimbările nu era cunoscut. „Munca lui Berry este cu adevărat uluitoare. Acest om a studiat şi comparat evoluţia nuanţelor de culoare din blană girafelor timp de peste 30 de ani, iar însemnările sale pot deveni astăzi adevărate lucrări ştiinţifice”, afirma profesorul Bercovich”. Contribuţia noastră constă în faptul că acum putem face legătura dintre diverse vârste şi nuanţe ale coloritului, fapt care funcţionează asemenea unui biomarker al îmbătrânirii girafelor”, spunea acelaşi om de ştiinţă.

Girafa îşi „plânge” puiul decedat!

În publicaţia ştiinţifică African Journal of Ecology a fost descris, de către profesorul zoolog Fred Bercovich, cel care efectuează cercetări în Parcul Naţional South Luangwa din Zambia, un comportament bizar al unei girafe. Aceasta, după ce a născut un pui mort, şi-a îndepărtat picioarele, s-a aplecat asupra puiului şi, minute în şir, l-a lins, apoi s-a ridicat, şi timp de două ore a repetat gestul. Omul de ştiinţă susţine că girafele nu petrec niciodată atât timp departe de turmă şi nu se apleacă decât atunci când beau apă şi se hrănesc. Evenimentele observate de cercetător sugerează că relaţiile dintre mame şi puii lor sunt mult mai strânse decât credeau oamenii de ştiinţă până acum. Zoologii considera ca identificarea speciilor care-şi „plâng” morţii este un prim pas important pentru ştiinţa care, pe viitor poate afla, dacă animalele înţeleg cu adevărat conceptul de moarte şi în ce moment al evoluţiei a apărut această trăsătură.

Girafele printre… oaspeţi

Nu departe de Nairobi (Kenia) se afla aşa-numitul „conac al girafelor”. Clădirea este veche, construită prin 1930, iar proprietarii au transformat-o într-un hotel de lux. Printre oaspeţii de seară şi de dimineaţă se număra …opt girafe ce vin în vizită la conac. Adulmecă bunătăţile de la masă, îşi aleg preparatele favorite şi se întorc în rezervaţia lor ce se întinde pe 140 de acri. Ocrotite de proprietar (specia „Rothschild” fiind pe cale de dispariţie), girafele au devenit prieteni adevăraţi ai oamenilor.

Sursa: revistamagazin.ro

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here