Din bucătăria veche românească: Varză gratinată și Salată cu carne

0
161

varză gratinatăVarză gratinată și Salată cu carne sunt două dintre rețetele publicate în “Carte de bucătărie – 1501 feluri de măncări” (1935).

Prefața lucrării a fost scrisă de Constantin Bacalbașa, transmite Agerpres.

Varză gratinată

Curăță o varză în sferturi și aruncă-le în apă fierbinte. Când s-au muiat scoate-le, scutură-le și taie-le în felii subțiri. Untează o tavă pentru coptor, pune varza presărând fiecare strat cu brânză-șvaițer rasă. Adaogă bucățele de unt și termină printr-un strat de șvaițer și jumătate ceașcă de smântână. O jumătate de oră la coptor. Servește cald.

Salată cu carne

Pui într’un castron: muștar (de predilecție Savora), oțet, untdelemn, sare, piper și amesteci bine totul. Adaogi apoi: carne de vacă rasol sau carne de pui, de găină sau de curcan, fiartă sau friptă bine, tăiată în bucăți cât mai mici, apoi cartofi fierți tăiați bucățele și ceapă, opărită 5 minute în apă, tăiată felii. Adaogi și zeamă de carne. Amestecați bine.

Această salată delicioasă poate fi mâncată și a doua zi. Ca să fie încă și mai bună această salată se pregătește seara târziu, apoi, se lasă pentru a doua zi. De dimineață i se rectifică gustul adaogând dacă mai trebue sare, piper, oțet, untdelemn sau zeamă de carne. Salata trebue să fie zemoasă și se mănâncă la masa de la ora 12.

Descoperiți mai multe rețete la rubrica Stil de viață.

Ana Grama