Vâscul… știați că?

0
727

vâsculVâscul – proprietăți miraculoase

Câți dintre dumneavoastră au auzit măcar o dată în viață vorbindu-se despre vâsc și proprietățile sale miraculoase? Pe buzele a multora dintre dumneavoastră se află numele acestei specii de plante, mai ales în perioada Sărbătorilor de Iarnă. Astfel, el este cunoscut în cadrul festivității de Crăciun, fiind înconjurat de numeroase mituri și legende.

Conform http://www.wikipedia.org, vâscul european (lat. Viscum album) este o specie de vâsc, originară din Europa și sud-vestul Asiei, fiind cunoscută și ca Vâsc comun, pentru a o distinge de alte specii înrudite; este o plantă semiparazită, care crește pe tulpina altor pomi. Are tulpini de 30 până la 100 cm lungime cu ramuri dihotomice. Frunzele se află în perechi opuse, de forma unor panglici, întregi, având structura pielii prelucrate, cu o lungime de 2-8 cm și lățimea de 0.8-2.5 cm, de culoare galben-verzuie.

Vâscul – utilizări terapeutice

Încă din cele mai străvechi timpuri, vâscul este cunoscut ca având calități terapeutice, iar odată cu trecerea timpului aceste accepțiuni s-au accentuat. Este bine de știut că vâscul ce are efecte benefice se dezvoltă doar în pomi  ca  mărul, părul, prunul, gutuiul, pinul și bradul; de evitat este vâscul care are o arie de creșetere în arțar, salcie, tei, stejar și nuc. Ceaiul de vâsc este recomandat în cazurile de hemoragie datorită efectului hemostatic pe care îl are. Așadar, dacă suferi de sângerări nazale, pulmonare și intestinale, consumă zilnic câte o cană cu ceai de vâsc˝ se arată pe site-ul http://www.frunza-verde.ro.

Un prim efect benefic al utilizării vâscului este încetinirea evoluției cancerului, spun medicii

Specialiștii recomandă se consuma în fiecare seară, timp de cel puțin un an, câte o cană cu vâsc macerat; iar de la un magazin naturist se poate cumpăra extract de vâsc (cunoscut si sub denumirea de Isorel).

Pe lista efectelor benefice ale acestei plante se numără și aplanarea crizelor respiratorii: dacă amesteci o linguriță de miere, cu un vârf de cuțit de praf de vâsc, 3 picături de ulei volatile de cimbru și o picătură de ulei volatile de mentă obții o pastă-minute; poți lua acest tratament de 4 ori pe zi, timp de o lună de zile.

Nu în ultimul rând ceaiul de vâsc îmbunătățește metabolismul și pancreasul, iar o cură de câteva luni de ceai sau macerat de vâsc, va conduce la reglarea glicemiei.

Atenție!

Specialiștii sunt de părere că vâscul crescut în plop, păr, mesteacăn, tei, nuc, salcie este foarte toxic; vâscul și preparatele din vâsc nu se utilizează în timpul sarcinii și nu este indicat a fi administrat copiilor.

Observație!

Pe site-ul http://ww.armonianaturii.ro, se recomandă ˶a nu se confunda vâscul medicinal cu vâscul de stejar sau mărgăritar (Loranthus europaeus), caracterizat prin: fructe de culoare gălbui-închis, de formă ovală, aşezate în formă de strugure, şi tulpini de culoare brun-negricioasă până la cenuşiu-închis. Tratamentul cu vâsc se face numai sub control medical. Vâscul este o plantă parazită pe pomi fructiferi şi unii arbori. S-a stabilit că există o corelaţie între toxicitatea plantei şi provenienţa sa (pe ce pom a crescut). Cel mai valoros vâsc este cel crescut pe măr. În ordine descrescătoare urmează cel crescut pe păr, brad, mesteacăn, trandafir şi frasin.˝

Alexandra Gîrbea

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Sulfina … știați că?

Ceapa… Ştiaţi că?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here