28 Februarie. Pomenirea Preacuviosului Părintelui nostru Vasile Mărturisitorul

0
101

Vasile Marturisitorul 1Preacuviosul Părintele nostru Vasile Mărturisitorul a trăit pe vremea nelegiuitului împărat Leon Isaurul. El era din aceeași mănăstire cu Sfântul Procopie Decapolitul. Deci, petrecea în obștea fraților cu fapte bune pustnicești, cu viață cuvioasă și cu dreaptă credință.

Ivindu-se lupta contra Sfintelor icoane, a stat cu multă tărie împotriva taberelor rătăcirii. Drept aceea, a fost prins și multe chinuri pătimind; ei l-au aruncat în temniță, unde a îndurat și mai cumplite chinuri. Și având într-ajutor și pe dumnezeiescul Procopie, neîncetat a propovăduit adevărul, până la sfârșit. Și a fost strujit și Sfântul Vasile, ca și Sfântul Procopie, cu unghii de fier, peste tot trupul. El a petrecut în lanțuri, nu puțină vreme, neprimind a se învoi cu erezia.

Iar când a murit tiranul împărat Leon, slobozit a fost din lanțuri și din temniță și Sfântul Vasile, împreună cu Sfântul Procopie și cu alți mărturisitori ai dreptei credințe. Și s-a întors el la mânăstirea sa, la aceleași pustnicești osteneli, ca și mai înainte, pe mulți îndreptând la cunoștința adevărului și la viața plăcută a lui Dumnezeu.

Iar după mulți ani, venind la fericitul său sfârșit, cu rugăciuni și cu mulțumiri, s-a dus el veselindu-se, către Dumnezeu, pe Care din tinerețe L-a iubit.

”Proloage”, vol. 1

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here