Vatra Dornei – oraşul apei minerale, al legendelor şi al răsfăţului

0
223

Vatra DorneiVatra Dornei este un oraș din județul Suceava, aşezat în Depresiunea Dornelor, la confluența râului Dorna cu Bistrița. Mai mult decât atât, Vatra Dornei este un colţ de rai al apei minerale, al legendelor și al răsfățului.

O veche legendă a locului spune că la început așezarea se numea „Vatra Dorinei”, după numele unei păstorițe ucisă din greșeală de voievodul Dragoș Vodă în timp ce acesta vâna o căprioară. Voievodul năpădit de remușcări a înmormântat-o pe Dorina chiar în locul în care aceasta a murit. Astfel locul și râul aflat în împrejurime au primit numele păstoriţei.

Conform documentelor, localitatea Vatra Dornei a apărut la sfârșitul secolului al XVI-lea, în timpul domniei lui Aron Tiranul, fiind certificată ca popas și punct de vamă în 1592 și ca așezare rurală din 1641.

Vatra Dornei este un important centru turistic.

Încă din secolul al XVIII-lea, orașul este recunoscut ca o deosebită destinație turistică în Europa. În aceea perioadă austriecii își petreceau vacanțele aici pentru a se putea bucura de serviciile balneare oferite de oraș. În anul 1806 medicul IgnatzPluschit a făcut câteva teste pe apele minerale de la Vatra Dornei, reușind să demonstreze magnificele calități curative ale acestor ape. Astfel la numai doi ani de la aceste analize, în 1808, au fost construite instalații pentru tratamente balneare.

De asemenea, Vatra Dornei este un important centru turistic, un loc favorabil pentru odină și pentru eliminarea stresului. Lucrurile nu se opresc aici astfel zona oferă turiștilor pasionați de drumeții montane, cadrul perfect.

Atractie pentru vacanta: „Serbările Zăpezii”…

În ceea ce privește obiectivele de interes cultural și turistic din Vatra Dornei, sunt de amintit bisericile cu hramurile” Sfinții Apostoli Petru și Pavel” şi” Nașterea Maicii Domnului”.

Pe de altă parte, la Vatră Dornei se desfășoară periodic Festivalul „Porniți Plugul Feți Frumoși” Anului Nou și „Serbările Zăpezii”.

Mădălina M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here