Șofran – antioxidant – activează o multitudine de enzime și molecule care protejează celula
Șofranul conține curcumina, care este responsabilizată de către oamenii de știință ca fiind cea care oferă cele mai mari speranțe pentru combaterea cancerului.
Constituenții activi din șofran au o activitate intensă în organism. Protejează câteva sisteme de organe, printre care se numără creierul și inima.
Consumul zilnic de șofran previne pierderea funcției cognitive
Curcuminoidele existente în șofran au o acțiune antioxidantă. Ele activează o multitudine de enzime și molecule care protejează celula. Consumul zilnic previne pierderea funcției cognitive, situație cu care ne confruntăm odată cu înaintarea în vârstă. Șofranul reduce stresului oxidant la nivelul sistemului nervos central, întâlnit în afecțiuni ca boala Alzheimer sau Parkinson.
Turmericul din această plantă, o peptidă unică, acționează prin neutralizarea radicalilor liberi. El oferă o protecție de 80% împotriva lezării oxidante a membranelor și a ADN.
Curcuminoidele sunt agenți antiinflamatori mai siguri decât AINS cum ar fi aspirina și ibuprofenul. Ele pot intensifica secreția de corticosteroizi din glandele suprarenale, recunoscute pentru acțiunea antiinflamatoare.
Atunci când consumăm șofran, crește capacitatea ficatului de a elimina toxinele, prin creșterea nivelului a două enzime-cheie.
Cele mai multe substanțe fitochimice active, care se găsesc în condimente, au efecte antioxidative și antiinflamatorii.
Folosit ca și condiment, șofranul ar trebui să se afle în bucătăria tuturor.
“Veșnic tânăr”, Dr. Nicolas Perricone
Vă invităm să citiți mai multe articole de la rubrica Sănătate.