Vedenia unui sfânt purtător de semne

0
122

athos_stayrosUn mare sfânt purtător de semne a venit într-o sărbătoare în mănăstire şi a stat în biserică, căci era priveghere. Când fraţii cântau psalmii lui David, a văzut îngeri care veneau şi cântau împreună cu ei. Iar după priveghere îngerii au pus la poarta bisericii vase de cristal şi împărţeau fraţilor daruri. Unuia îi dădea un ban de aur; altuia un ban care avea chipul lui Hristos; la altul, un ban de argint cu semnul Crucii; unuia îi dădea un ban de aramă fară însemnare pe el; la alţii anaforă; pe unii îi pecetluiau pe mâini cu mir binemirositor; pe alţii îi tămâiau; unora nu le dădea nimic; iar unii ce luau de la îngeri le lăsau în biserică şi ieşeau deşerţi.

Acestea văzându-le sfântul, se mira că, deşi toţi au făcut aceeaşi osteneală a privegherii, nu au luat aceeaşi plată. Şi rugându-se lui Dumnezeu pentru aceasta, i s-a descoperit de sfântul înger, care i-a zis:

„Cei ce au luat banul de aur desăvârşit, au fost cei ce au privegheat de cu seară până dimineaţă; cei ce au luat pe cel de argint, au fost cei ce au privegheat de la miezul nopţii până dimineaţa; cei ce au luat banul de aramă fară pecete, au fost cei care au luat aminte la laude şi la psalmi; cei care au luat câte o prescură, au fost cei care au luat aminte la cuvânt; cei ce au luat anaforă, au fost mirenii care au privegheat; cei unşi cu mir, sunt cei care fac ascultare totdeauna de egumenul şi de ceilalţi părinţi şi fraţi, căci Dumnezeu primeşte de la unii ca aceştia ostenelile ca un mir de bună mireasmă.

Cei ce au fost tămâiaţi, sunt cei care vin la biserică, dar numai atunci îşi vin în simţuri, iar în afară de biserică sunt nesimţitori şi trăiesc nebuneşte; cei ce n-au primit sunt cei care îşi cheltuiesc viaţa lor în lenevire şi nu se luptă cu patimile lor; iar cei ce au luat şi iar au lăsat, sunt cei care citesc cărţile cele elineşti şi se îndelet­nicesc cu ele, împuternicindu-se numai în slavă deşartă, în mândrie şi pricină de cuvinte, iar cărţile cele folositoare de suflet nu le ascultă”.

Acestea văzându-le cuviosul acela, a spus fraţilor şi, folosindu-se mult, au slăvit pe Dumnezeu şi pe sfântul Lui.

Fapte minunate de la părinţi atoniţi, Arhimandrit Ioanichie Bălan

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here