Veganismul este un tip de dietă vegetariană care exclude carnea, ouăle, produsele lactate şi toate celealte ingrediente de origine animală. De asemenea, mulţi vegani nu consumă alimentele care sunt procesate cu ajutorul produselor de origine animală, cum ar fi zahărul alb rafinat şi unele vinuri. Majoritatea veganilor evită utilizarea produselor testate pe animale, precum şi a produselor non-alimentare de origine animală, cum ar fi blana, pielea sau lâna.
Veganismul – Ce este un vegan?
Dar veganismul este mai mult decât un regim alimentar, cuvântul ajungând să însemne ceva diferit atunci când este folosit pentru o persoană. O persoană care este vegană poate fi considerată o persoană care se abţine de la consumul produselor de origine animală din motive legate de drepturile animalelor. Este preocupată de mediul înconjurător şi de propria sănătate. Veganismul este un stil de viaţă şi o filosofie care recunoaşte că animalele nu trebuie exploatate în niciun fel. El promovează şi o anumită atitudine etică.
Citiți și Avocado – Fructul care înlocuiește cu succes o masă – Plantele și sănătatea.
Ce mănâncă veganii?
Aceasta este, probabil, cea mai frecventă întrebare despre veganism. O dietă vegană include toate cerealele, leguminoasele, legumele, fructele… Și, mai ales, numărul aproape infinit de produse alimentare realizate prin combinarea lor. În SUA, de exemplu, există chiar versiuni vegane ale unor alimente familiare, cum ar fi hot-dog, înghețată, brânză sau maioneză.
Produsele de origine animală se pot găsi în locuri neașteptate. De aceea, veganii trebuie să citească cu atenție toate etichetele produselor pe care le consumă. Totuși, acest lucru se poate dovedi insuficient în cazul în care unele produse de origine animală ajung în produsele alimentare sub formă de „arome naturale”.
Citiți și Dieta victoriană elimină rapid excesul de greutate într-un mod benefic pentru sănătate.
De asemenea, anumite produse de origine animală sunt folosite pentru a procesa berea sau zahărul, chiar dacă acestea nu ajung propriu-zis în produsele alimentare. Anumite persoane urmează o dietă vegană, dar nu evită produsele de originie animală şi în alte sectoare ale vieţii lor. Aceste persoane se pot numi „vegetarieni stricți” şi pot avea diferite alte motive pentru această dietă.
Îmbrăcămintea
De asemenea, veganismul influențează şi alegerile de îmbrăcăminte, persoanele vegane preferând hainele din bumbac sau puloverele din acrilic în loc de pulovere din lână. Vor prefera o bluză de bumbac în defavoarea uneia de mătase. Ei vor folosi încălțăminte din materiale sintetice în locul celei din piele. Producătorii şi comercianții au început să ţină cont de preferințele veganilor. Ei chiar își marchează produsele care li se adresează în mod expres. Există chiar magazine specializate în încălțăminte şi alte produse de îmbrăcăminte cu origine vegană.
Produsele de uz casnic și cosmeticele
Majoritatea oamenilor nu cred că produsele lor de uz casnic sau produsele de frumusețe ar conține elemente de origine animală. Însă acestea conțin adeseori ingrediente cum ar fi lanolină, ceară de albine, miere sau carmin. În plus, veganii evită şi produsele care sunt testate pe animale, chiar dacă acestea nu conțin ingrediente de origine animală.
Citiți și Condimentele și beneficiile lor pentru sănătate.
În momentul în care aţi decis să deveniți vegan, puteţi trece cu ușurință de la consumul de carne la dieta vegană. Sau puteţi deveni mai întâi vegetarian şi să renunţaţi treptat la ouă şi produse lactate. Nu există o modalitate corectă sau greșită de a face acest lucru, dar trebuie să vă păstrați în minte obiectivele şi motivele pentru care aţi ales o dietă vegană. Însă nu trebuie să uitaţi de celelalte principii promovate de veganism.
În SUA, multe cluburi vegane au evenimente specifice, există grupuri informale de discuţii, fiind înfiinţată chiar şi o organizație la nivel național: The American Vegan Society. Printre personalitățile care au ales acest stil de viaţă se numără Bill Clinton, Mike Tyson, Bryan Adams, Demi Moore, Alanis Morisette sau Natalie Portman.
Mihai Parfeni
Jurnal Spiritual