Viața ne este așa cum ne sunt gândurile

Pace și bucurie

0
806

 

Pace și bucurie în gândurile noastre

Gândurile noastre- ne dorim cu toții în acestă viață, dar pentru aceasta trebuie să avem grijă de gândurile noastre. În viața duhovnicească gândurile noastre  sunt limpezi, se aud. Pentru o viață bună trebuie să avem grijă de gândurile cuprinse în interiorul nostru. Pentru acesta cel mai de preț dintre toate darurile din lumea acesta este truda sufletului nostru. Cu cât cineva se smerește mai mult cu atât el înțelege mai bine din toate tainele lumii acesteia. El îi  poate întrece pe toți ceilalți, care poate ani de zile au studiat înțelepciunea lumii acesteia.

gândurile noastre
gândurile noastre

Mintea umană poate fi comparată cu o grădină

Ea  poate fi cultivată inteligent sau lăsată în paragină. Indiferent dacă este îngrijită sau neglijată la un moment dat ea dă fructe. Chiar dacă omul nu cultivă cum trebuie acestă grădină există o mulțime de buruieni care vor cădea, vor crește apoi vor da roade.

Să ne îngrijim de grădina sufletului

Așa cum un grădinar care-și cultivă pământul semănând tot felul de flori și fructe pe care și le dorește și desțelenește pământul de tot felul de buruieni, la fel și noi trebuie să avem grijă de grădina sufletului. Trebuie să smulgem “buruienile” gândurilor impure, nedemne și incorecte și să cultivăm gânduri frumoase, nobile, curate și utile, tinzând astfel către perfecțiune. La un moment dat vom înțelege cum funcționează aceste forţe – gânduri și elementele minții în modelarea caracterului, a circumstanțelor și a destinului nostru.

Gândurile de bucurie, de bună dispoziție și curaj, vindecă

Mângâie iritarea și sporesc necontenit eficiența ființei umane prin multiplicarea puterilor mentale. Cei care au o fire tonică , încrezătoare și voioasă atrag la rândul lor gânduri similare. Gândurile sunt proprietatea noastră privată și le putem folosi într-un mod creator pentru trup dar și pentru suflet. Gândul este cel care modelează omul. Prezentul este rezultatul gândurilor noastre anterioare, iar viitorul se construieşte pe ceea ce gândim în prezent. Dacă gândim corect vom vorbi și vom acționa corect. Cel care cunoaște Legile gândirii își poate modela caracterul așa cum dorește.

Omul trebuie să se curățească de gândurile rele

Pentru ca omul să aibă gânduri bune, care îl vor ajuta să înțeleagă mai bine lucrarea lui Dumnezeu, trebuie  să se străduiască să se curățească de gândurile noastre cere rele și vătămătoare. Gândurile nu se pot curăți niciodată deodată, ele se curăță treptat și prin multă perseverență și multă lucrare interioară cu gândurile noastre

. Atunci când inima se alipește de toate lucrurile nestatornice  în universul interior nu mai domnește pacea, ci o stare care ne macină treptat.

Având neliniște în suflet și felul nostru de a fi față de semeni se înrăutățește și se înăsprește. Este de ajuns ca să fie un singur gând neînsemnat din gândurile noastre,în care lipsește dragostea și tot binele pe care încerci să-l zidești se poate ruina. Atunci când apar gânduri care nu sunt întemeiate pe dragoste trebuie să ne străduim să nu-i dăm viață și să-l răstignim altfel ne va răstigni el pe noi.

Omul trebuie să se liniștească

Pentru o viață bună omul trebuie să-și găsească pacea interioară, trebuie să se liniștească. Când omul este liniștit, sistemul nervos se relaxează și atunci viața devine mult mai liniștită. Când omul este liniștit o mare energie dumnezeiască lucrează în firea omenească.

Pentru a fi cu sufletul împăcat și pentru a avea pace omul este dator să-l iubească chiar și pe dușmanul său. ”Chiar dacă vrea sau nu, omul trebuie să se roage pentru dușmani, pentru cei care nu ne iubesc. Nu poți fi bun dacă gândurile tale sunt rele. Din tine iradiază neîncetat o energie a raiului. De aceea trebuie să fim pașnici, liniștiți, plini de dragoste și de bunătate. ”Toate religiile spun același adevăr, dar sub forme diferite”, starețul Tadei de la mănăstirea Vitovnița.

Să avem gânduri bune față de toate

Atunci când căutăm cinstire și băgare de seamă de la celălalt el ne va întoarce spatele, iar când nu ne pasă de acesta sau fugim de cinstire, oamenii vin după noi. Trebuie să avem grijă să avem gânduri bune față de toate și de toți pentru că gândurile bune ne fac bine și aduc pacea în univers.

Domnul ne-a spus că prin răbdare ne mântuim sufletul. În viața această ne lovesc multe necazuri. Toți trecem prin suferințe și acestea sunt un mijloc de a ne învăța să biruim totul cu pace. Nu avem o putere a noastră, dar Dumnezeu are. Trebuie doar ca noi să-I cerem ca să biruim totul cu pace lăuntrică.

Sufletul neliniștit își dă singur neliniște iar neliniștea lui răzbate în jur, stricând starea celor din jur prin zbuciumul care îl poartă. Cât este de plăcut să întâlnim în societate oameni plini de bunătate, oameni blânzi și pașnici ,ceea ce ne ajută în gândurile noastre. Ei ne atrag ca un magnet. Ne dorim să fim ocrotiți de ei și să devenim și noi ca ei. Societatea are nevoie de oameni buni. Încrederea în forţele proprii generează realizări  extraordinare. Este bine să aplicam în viață gândurile bune care ne vor ajuta să realizăm tot ce ne-am propus.

Apopei Roxana

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Să ne întărim prin orice mijloace cu gânduri bune

Iertaţi şi vi se va ierta

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here