“Viaticum. Un ghid intelectual al Muzeului Ţăranului Român” se lansează la Studioul Horia Bernea

0
204

muzeul-taranului-roman-prima-sala-31Volumul “Viaticum. Un ghid intelectual al Muzeului Ţăranului Român” va fi lansat miercuri la Studioul Horia Bernea din cadrul instituţiei muzeale.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, la lansare, moderată de editorul volumului, Mihai Gheorghiu, sunt invitaţi să participe scriitorul Andrei Pleşu şi arhitectul Şerban Sturdza.

“Viaticum este încercarea de a oferi un ghid intelectual pentru descifrarea lumii ţărăneşti muzeificate, înscrisă într-o metaforă, în expunerea permanentă a Muzeului Ţăranului, un ghid intelectual pentru “lectura” acestei expuneri a unei lumi negate, anihilate, dezrădăcinate, lumea ţărănescului şi a tradiţiei”.

Potrivit lui Mihai Gheorghiu, “nu este de ajuns să fii sensibil la calitatea estetică a obiectelor sau la cea a expunerii, menită ea însăşi de la bun început să apeleze la ochiul lăuntric al fiecăruia pentru a oferi privirii frumuseţea internă a obiectelor, precum şi frumuseţea raporturilor născute din alăturarea acestor obiecte fericit alese”.

“Nu este de ajuns să respiri entuziasmat aerul emoţionant al întâlnirii cu obiectele, cu spaţiul lor recreat în sălile Muzeului. Nu este de ajuns să fii cuprins de emoţie, să fii mereu emoţionat sau uimit de expunerea permanentă. Nu este suficient să citeşti în cabinetele de studiu fragmentele oferite spre repede punere la punct cu nume, numiri şi citate. Expunerea permanentă a MŢR este un proiect intelectual în primul rând, este un mod de a arăta, de a face vizibilă o viziune asupra ţăranului român şi asupra civilizaţiei sale. Această viziune precede gestul expunerii, îl explică şi îl face posibil. Gestul însuşi are calitatea genuină de a susţine viziunea, de a nu o trăda, de a nu o ideologiza, expunerea fiind astfel un pariu intelectual şi unul estetic totodată”, se mai arată în comunicat.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here