Vin terapeutic și sirop – Remedii pentru o sănătate de fier

0
151

vin terapeuticVin terapeutic sau sirop – Ce remediu ar fi mai eficient?

Cele mai cunoscute remedii din plante sunt infuziile, tincturile, uleiurile și alifiile. Despre vinuri și siropuri de sănătate se vorbește mult mai puțin, deși ar merita și ele un raft între medicamentele din farmacia naturii. Unele se prepară ușor, altele cer oarecare migală, dar rezultatele sunt întotdeauna ”de firmă”, chiar dacă laboratorul este modesta noastră bucătărie de bloc. Și mai există un avantaj: iunie e luna primelor flori naturale, apărute pe pajiști, flori sănătoase și libere, însămânțate de Dumnezeu. Culesul lor e primul pas către sănătate. Îngăduiți-vă bucuria aceasta, de a porni pe urmele lor, afară, în împărăția naturii. Când le veți pune în borcane și sticle, veți adăuga și o picătură din soarele care v-a ținut tovărășie pe cer.

Vinuri terapeutice

Vin terapeutic de leurdă (Allium ursinum)

Mod de preparare: un pumn de frunze tăiate mărunt se fierb 2-3 minute, într-un sfert de litru de vin alb. Se îndulcește după gust, cu miere de albine. Se bea întreaga cantitate pe durata unei zile, înghițitură cu înghițitură.

Bolile pe care le vindecă: deficiențe respiratorii, bronșite, tuse umedă, cu mucozități, insuficiență respiratorie, emfizem pulmonar, apă la plămâni; reținere de apă în organism; dureri de stomac; cure de curățare a organismului și de slăbire.

Vin terapeutic de brusture (Symphytum officinale)

Mod de preparare: 5 rădăcini proaspete și foarte bine spălate se taie mărunt și se pun într-un litru de vin alb curat. Se lasă să stea 5-6 săptămâni. Se beau câte trei păhărele pe zi, înainte de masă.

Bolile pe care le vindecă: un mijloc excelent de vindecare a bolilor de plămâni.

Vin terapeutic de ciuboțica-cucului (Primula officinalis)

Mod de preparare: Se umple o sticlă mare de 2 litri cu flori de ciuboțica-cucului și se toarnă deasupra vin alb, natural (țărănesc). Florile trebuie să fie acoperite de lichid. Sticla se lasă 14 zile la soare, astupată ușor cu un dop. Apoi se strecoară și se păstrează la frigider.

Bolile pe care le vindecă: dereglări ale circulației sângelui, boli de inimă, dureri de cap, stări depresive. În cazul durerilor de inimă accidentale, se ia o înghițitură de vin. Bolnavii cronic de inimă pot să ia trei linguri de vin pe zi.

Vin terapeutic de rostopască (Chelidonium majus )

Mod de preparare: 30 g de plantă (planta întreagă, inclusiv rădăcina) bine spălată se opărește cu o jumătate de litru de vin alb și se lasă să stea acoperită două ore. Se strecoară, presându-se bine ca să iasă tot sucul.

Bolile pe care le vindecă: ciroză hepatică, icter. Se bea întreaga cantitate, pe durata unei zile, înghițitură cu înghițitură.

Siropuri de sănătate

Sirop de podbal (Tussilago farfala)

Mod de preparare: într-o oală de lut sau un borcan de murături se pun straturi alternative de frunze de podbal și zahăr, până ce vasul se umple. Apoi se leagă bine la gură, cu 2-3 rânduri de celofan sau de pergament. Se caută în curte sau în grădină un loc ferit, se face o gaură în pământ și se  bagă vasul înăuntru. Deasupra se pune  o plăcuță de scândură și se umple gaura cu pământ. Căldura constantă din sol produce un proces de fermentație. După opt săptămâni, vasul se scoate afară, iar lichiduul obținut se fierbe de 2-3 ori. Se lasă să se răcească, se pune în borcănele cu gura largă.

Bolile pe care le vindecă: boli de plămâni, catar bronșic, gripe puternice. Se iau 2-3 linguri de sirop pe zi.

Sirop de pătlagină (Plantago lanceolata)

Mod de preparare: doi pumni de frunze de pătlagină bine spălate se dau prin mașina de tocat. Se adaugă foarte puțină apă (ca să nu se prindă pe fundul vasului), 300 g zahăr și 250 g miere de albine. Se pune cratița pe foc și se amestecă întruna, până se îngroașă lichidul. Se pune în borcane, care se păstrează la frigider.

Boli pe care le vindecă: curăță sângele de toate reziduurile, vindecă tusea, chiar și tuberculoza. Se ia de câte trei ori pe zi câte o lingură, înainte de mesele principale. Copiii e bine să facă cure cu sirop de pătlagină, vara, 2-3 săptămâni. (Câte o linguriță, înainte de mese, pe stomacul gol).

Sirop de cimbru (Thymus serpyllum)

Mod de preparare:  Se pun într-un borcan straturi alternative de flori și crenguțe de cimbru, bine umezite cu palmele, și zahăr. Când vasul se umple, se îndeasă cu mâna. Se pune la soare trei săptămâni. După  ce se strecoară lichidul obținut, crenguțele de cimbru care mai au zahăr pe ele se clătesc cu puțină apă, peste siropul din vas. Se pune totul pe flacără mică, fără ca lichidul să dea în fiert. Siropul nu trebuie să fie nici prea gros, nici prea subțire, de acea se lasă de două ori să se răcească, și se încearcă pe deget. Se păstrează în borcănele închise cu capac.

Bolile pe care le vindecă: un mijloc excelent de combatere a răcelilor și gripelor de peste an. Se ia câte o lingură, înainte de mesele principale.

Asul verde, Nr. 119, 2014

Mai multe remedii găsiți la rubrica Sănătate.

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here