Vindecarea se produce pe măsura credinței

Vindecarea orbului din Betsaida (Marcu 8, 22-26)

0
603
vindecarea
vindecarea

Vindecarea orbului din Betsaida (Marcu 8, 22-26)

 vindecarea-Este o relatare păstrată numai de evanghelistul Marcu, care se aseamănă cu istorisirea precedentă a vindecării unui surdo-mut. Betsaida se află la marginea de nord a lacului, la răsărit de locul unde se varsă Iordanul. Dincolo de faptul că, lărgită de Tetrarhul Filip și redenumită Iulia, avea drepturile unei cetăți.

Betsaida este “un loc de pescuit”

Este locul unde trăiesc pescari (Betsaida – „locul de pescuit”), fiind patria ucenicilor Petru, Andrei și Filip. Iisus acționează asupra orbului pe care i-l aduc să îl vindece la fel ca și în cazul surdo-mutului. Astfel vindecarea vine prin faptul că îl duce pe orb afară din orășel, departe de mulțime, folosește ca mijloc de vindecare saliva și îl atinge cu mâinile.

Vindecarea se face treptat

Ioannis Karavidopoulos ne spune că situația este interesantă prin faptul că vindecarea se face treptat. Orbul, în prima fază a vindecării, vede oamenii ca pe niște copaci care umblă, iar după a doua punere a mâinilor lui Iisus pe ochii săi vede „toate, lămurit”. Această vindecare succesivă nu înseamnă nici neputința lui Iisus de a săvârși vindecarea numai cu un gest sau cu un cuvânt al Său. Ci după interpreții mai vechi, este legată de lipsa credinței orbului.

Doctorul este înțelept

Dintre interpreții mai vechi, Teofilact, face următoarea observație: „Orbul nu avea credința desăvârșită, de aceea nu îl face să vadă imediat, ci treptat, ca pe unul care nu avea credința întreagă; căci după credință se întâmplă și minunea”. Iar Zigaben spune: „În chip nedesăvârșit l-a vindecat pe acest orb, ca pe unul care în chip nedesăvârșit credea. De-aceea l-a și întrebat dacă vede ceva, ca puțin văzând, din puțina vedere să creadă mai desăvârșit că îi vine vindecarea. Căci doctorul este înțelept”.

Înțelesul real al misiunii mesianice a lui Hristos

Interpreții mai noi interpretează că, în ciuda refuzului iudeilor de a primit mesajul Împărăției lui Dumnezeu și în pofida neputinței ucenicilor de a recunoaște pe Dumnezeu cel descoperit. Recăpătarea vederii lumii, vindecarea, în care sunt cuprinși nu numai ucenicii, ci și păgânii, se săvârșește succesiv, până când toți văd „lămurit”.

Alți exegeți limitează simbolismul la ucenici, spre deschiderea ochilor cărora Iisus țintește prin toate cele ce spune în unitatea următoare, pregătindu-i pentru pătimire. Relatarea se termină prin trimiterea orbului vindecat la casa sa și prin cunoscuta temă a tainei mesianice.

Mihai Parfeni

Jurnal Spiritual

V-ar mai putea interesa şi:

Cum putem dobândi fericirea?

„Gura grăiește din prisosul inimii”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here