Se spune că un pahar de vin pe zi ține doctorul la distanță. Ar putea fi adevărat?
Oamenii de știință sunt de părere că vinul rosu poate aduce beneficii asupra sănătății umane, informează howlifeworks.com.
În urma unor studii s-a demonstrat că vinurile roșii sunt bogate în flavonoide, substanțe benefice pentru sănătatea umană. Flavonoidele sunt compuși cunoscuți pentru calitățile lor antioxidante. Ele au capacitatea de a crește capacitatea de apărare a organismului împotriva atacurilor agenților alergenici, cancerigeni și a virusurilor.
Vinurile roșii conțin, de asemenea și anxioxidanți, care apără organismul împotriva cancerului și a bolilor cardiovasculare. Din studiul efectuat rezultă că soiurile Cabernet Sauvignon, Syrah Petit și Pinot Noir conțin cele mai mari concentrații de antioxidanți și flavonoide. Iar altele precum merlot sau zinfandel sunt soiuri care conțin cantități de flavonoide mai mici decât vinul alb.
Vinul rosu trebuie consumat cu moderatie.
Și cum doza face diferența, specialiștii recomandă consumul cu moderație a acestei licori a lui Bachus. Majoritatea sunt de acord că unul sau două pahare de vin pe zi poate fi benefică pentru bărbați; femeile ar trebui să limiteze consumul la un singur pahar pe zi. Aceste recomandări fac referire doar la persoanele care sunt sănătoase. Este de la sine înțeles că persoanele care suferă de anumite afecțiuni trebuie să renunțe la consumul de băuturilor alcoolice de orice tip.
Profesorul Roger Corder, expert în afecțiuni cardiovasculare, a dedicat ani unui studiu prin care a dovedit beneficiile vinului roșu pentru sănătate. În noua sa carte, „Dieta Vinului”, el este convins că cei mai mulți dintre noi ar trebui să includă vin roșu în dieta zilnică. În cartea sa, specialistul vorbește despre „paradoxul francez”. Mai exact expertul explică de ce francezii, care au o dietă bogată în grăsimi, au o rată scăzută de boli de inimă. El și-a concentrat cercetările în zona de sud-vest a Franței. Acolo speranța de viață a fost înregistreată ca fiind cea mai ridicată. Profesorul a descoperit că în zonă se produc vinuri cu o concentrație mare de proantocianidine. Acestea sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante. Asta l-a încurajat să își extindă cercetările privind beneficiile medicale uimitoare ale vinului roșu.
Cercetatorii de la Harvard Medical School a confirmat faptul că resveratrolul, un compus găsit în coaja de struguri roșii, are efecte anti-îmbătrânire.
El stimularea producerii unei proteine care protejează organismul de boli cauzate de înaintarea în vârstă. De asemenea, o echipă de cercetători de la Universitatea din Virginia susține că resveratrolul, este o substanță cu efect anticancerigen. Ea poate să localizeze și să ucidă celulele canceroase.
Un alt studiu, de data aceasta islandez, a demostrat că persoanele care au consumat vin roșu au fost mai puțin predispuse la boli de ochi, precum cataracte, decât cei care nu au consumat deloc.
Cu toate că studiile demonstrează beneficiile sale nu trebuie să uităm că vinul rosu este o băutură alcoolică, iar counsumul de excesiv de alcool dăunează grav sănătății.
Ema P.
Jurnal Spiritual