Vioara. Știați că…

0
1983

vioaraCuvântul ”vioară” provine de la latinescul ”vitula” care înseamnă instrument cu coarde?

Vioara este un instrument cu coarde și arcuș, de obicei cu patru coarde acordate în cincimi prefecte? Este cel mai mic membru al familiei de instrumente cu coarde și arcuș, din care mai fac parte viola, violoncelul și contrabasul.

Cu aproximativ 5000 de ani Î.Hr. s-a inventat primul tip de instrument cu coarde și arcuș, numit ravastron. Acest lucru se întâmpla în India, iar inventatorul ravatronului era Ravana, regele din Cezlon. A fost preluat de arabi și perși și redenumit ”kemang a Guz”, mai târziu preluat de europeni, în jurul anului 570, evoluând în ”rebab”.

Vioara în forma sa de astăzi a apărut în Italia secolului al XVI-lea, existând documente care atestă că cea mai veche vioară cu patru coarde îi aparține lui Andrea Amati pe care a construit-o în 1555, dar nu se știe data exactă. Deși au fost construite instrumente cu coarde și arcuș în secolul al XIV-lea, acestea nu erau viori, ci violette, și aveau doar trei coarde.

Poate cea mai cunoscută marcă de viori din lume este Stradivarius. Familia lui Antonio Stradivari din Cremon, Italia, a construit viori între anii 1644 și 1737. În zilele noastre viorile Stradivarius sunt printre cele mai perfecte instrumente realizate vreodată, acestea fiind lucrate cu măiestrie incredibilă de familia de lutieri italieni. Dar sunt și cele mai scumpe, vioara ”Lady Blunt” din familia Stradivarius fiind vândută la o licitație în 2011 cu suma incredibilă de 9,8 mililoane de lire sterline.

În prezent, vioara se folosește pentru o mare varietate de genuri muzicale precum muzica barocă, clasică, jazz, folk, rock. Pe lângă toate acestea, vioara este folosită ca instrument de bază în multe dintre culturile non-occidentale.

Sursa: agerpres.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here