Violenţa din filme

0
170

violentaS-a tot discutat în nenumărate rânduri despre legătura existentǎ între comportamentul violent al tinerilor şi interesul lor pentru filme cu caracter violent, jocuri video, programe TV şi muzicǎ.

Totuşi, o legătură directă nu a fost găsită în mod concludent, existând un consens precum cǎ expunerea tinerilor la violenţă este o variabilă ce trebuie luată în calcul, alături de stabilitatea familială, dizabilitatea de învăţare şi personalitate – când vine vorba să examinăm comportamentul copiilor şi al adolescenţilor.

Copiii sunt atraşi de filmele cu acţiuni terifiante, şi vizualizarea de filme de groază este un ritual care marchează viaţa adolescenţilor şi a copiilor mai mici. Imaginile violente urmărite constant încă de la vârste fragede pot lăsa amprente negative de durată la copii. Studiile au arătat că 26% din adulţii care au văzut filme horror în copilărie, încă se confruntă cu „anxietatea reziduală”.

Datorită faptului că în ziua de azi mulţi oameni posedǎ sisteme video performante (VCR), tinerii au acces la filme cu violenţă gratuită. Mulţi părinţi nu înţeleg criteriile de alegere a filmelor, sau chiar şi atunci când înţeleg, copiii se pot furişa cu uşurinţă să vizualizeze la cinema filme interzise minorilor. (Ecranele imense le permite copiilor să vadă un film la libera alegere, atât timp cât şi-au cumpărat bilet de la ghişeu, iar multe cinema-uri nici nu se sinchisesc să impună restricţionări).

A devenit obicei ca la Hollywood să se recruteze adolescenţi şi copii (unii nu mai mari de nouă ani) pentru a juca în poveşti conceptuale, spoturi publicitare, reclame pentru piese de teatru şi filmǎri-brute, chiar şi în filme la care tinerii au dreptul sǎ priveascǎ doar cu acordul părinţilor. Promo-urile de la TV sunt difuzate în intervale orare în care cei mici se uită cu siguranţă la televizor; filmelor clasificate „cu acordul părinţilor” li se face publicitate în revistele pentru tineri.

Idustria cinematograficǎ produce filme violente: cele de acţiune se vând bine. Spre deosebire e drame şi comedii, a căror traducere este destul de costisitoare, filmele de acţiune se traduc usor şi sunt ieftine de achiziţionat. Mesajul lor simplist şi violent atrage o largă categorie de telespectatori, de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă. În America şi în străinătate, violenţa aduce profit.

Ca să limiteze expunerea copiilor la violenţă şi filme înfricoşătoare, părinţii ar trebui să explice răspicat care sunt obiecţiile lor împotriva filmelor cu scene violente şi să stabileascǎ reguli de familie în ceea ce priveşte filmele potrivite pentru anumite categorii de vârstă.

Sursa: media-awareness.ca

Jurnal Spiritual [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”]        [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here