25 Noiembrie. Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeii

0
1585

Violenţa împotriva femeilorViolenţa împotriva femeilor şi a fetelor este una dintre cele mai răspândite încălcări ale drepturilor omului.

Potrivit unui studiu OMS la nivel mondial în 2013, 35 la sută dintre femeile din întreaga lume s-au confruntat, fie violenţă fizică şi/sau sexuală. Cu toate acestea, unele studii naţionale arată că până la 70 la sută din femei au fost supuse violenţei fizice/sexuale în timpul vieţii lor. Studiul a fost publicat de unwomen.org

Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin rezoluţia din 54/134 din 17 decembrie 1999, data de 25 noiembrie a fost stabilită de ONU drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.  ONU invită guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.

Activiştii pentru drepturile femeii sărbătoresc Ziua împotriva violenţei începând cu 1981.

Această dată comemorează asasinarea, în 1961, la ordinele preşedintelui Rafael Trujillo (1930-1961), a celor trei surori Mirabal. Ele erau activiste din Republica Dominicană. Alianţele secrete ale generalului Leonidas Trujillo cu biserica, aristocraţia, intelectualii şi presa au stat la baza controlului său absolut. În timpul regimului său mai mult de 30.000 de persoane au fost executate.

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme ale tuturor timpurilor.

În fiecare colţ al lumii exista un efect real şi dăunător pe care violenţa îl are asupra femeilor. Acesta împiedică drumul spre dezvoltare, pace şi egalitatea de şanse.

Comunitatea internaţională şi societatea civilă au ajuns la concluzia că nu există circumstanţe atenuante pentru violenţa împotriva femeilor şi fetelor; când are loc, aceasta este de fiecare dată o încălcare a drepturilor lor; este un act criminal şi este un lucru inacceptabil.

În 1979 a fost adoptată Convenţia ONU pentru Eliminarea tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor. Acesta este principalul instrument internaţional al drepturilor femeilor şi fetelor. Convenţia, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferinţelor internaţionale, statuează drepturile femeilor şi fetelor la o viaţă fără violenţă.

Sursa: stiri.tvr.ro

Jurnal Spiritual

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here