Cele mai bune surse naturale de vitamina A pentru îmbunătăţirea vederii și stimularea imunităţii

0
374

vitamina aVitamina A este denumirea generică a unui grup de compuşi antioxidanţi liposolubili. Este considerată o vitamină esenţială şi are un număr mare de roluri în organism, inclusiv menţinerea vederii, susţinerea sistemului imunitar şi sprijinirea transcrierilor genetice. Din păcate, deficienţele de vitamina A devin tot mai frecvente la nivel mondial. Aceste deficienţe care au ca rezultat deteriorarea vederii, asprirea pielii şi o mai mare susceptibilitate la boli, sunt aproape întotdeauna cauzate de o dietă săracă în vitamine. Prin urmare, cel mai bun mod de a creşte aportul de vitamina A este de a mânca pur şi simplu mai multe alimente integrale, care sunt bogate în aceasta.

Surse excelente de vitamina A din plante

Chlorella

– Chlorella, o algă verde unicelulara care creşte în apă dulce, este una dintre cele mai nutritive alimente dense din lume. Dintre toate vitaminele şi mineralele conţinute în ea, Chlorella este cea mai bogată în vitamina A. De fapt, doar 35 de grame de Chlorella uscată conţine 14364 de unităţi internaţionale din această vitamină esenţială, sau 287% din doză zilnică recomandată (DZR). În plus, aceeaşi măsură de Chlorella conţine, de asemenea, 133 % din doză zilnică de zinc – un important mineral care ajută organismul să asimileze vitamina A.

Iarba de grâu

– strâns în spatele Chlorellei în materie de vitamina A se găseşte Iarba de grâu, un alt superaliment care împachetează un bymar enorm de 12.000 de unităţi internaţionale de  vitamină per 35 grame. Iarba de grâu este, de asemenea, extrem de bogată în “colegii” antioxidanţi ai vitaminei A, vitaminele C şi E, ale căror abilităţi pot ajuta la prevenirea degenerescenței maculare, o boală de ochi, care poate duce la orbire.

Cartofii dulci

– In ciuda numelui lor, cartofii dulci sunt doar la distanţă legaţi de cartofii normali. Valoarea lor nutritivă este mai mare. Cartofii albi fierţi conţin doar cantităţi minime de vitamina A; cartofi dulci chiar şi fierţi (deşi este de preferat să fie consumaţi cruzi) sunt plini de vitamine. De fapt, doar 35 de grame din aceste legume rădăcinoase, cu gust dulce conţin mai mult de 100% din doză zilnică de vitamina A – mai mult decât orice altă legumă obişnuită. Sunt, de asemenea, o sursă bună de fibre şi vitamina C. Cu toate acestea, cartofii dulci au un gust specific şi chiar dacă ne plac cartofii obişnuiţi nu putem garanta că ne vor plăcea şi cei dulci, însă trebuie încercaţi.

Kale (varza furajeră)

– Deşi varza este binecunoscută pentru conţinutul incredibil de vitamina K, este, de asemenea, îmbogăţită cu vitamina A. 35 de grame din acesta legumă cu frunze verzi; este una dintre cele mai sănătoase legume din lume; conţin 4117 unităţi internaţionale de vitamina A, sau 82% din DZR. Acest lucru face că varza Kale să fie cea mai mare sursă verde cu frunze de vitamina A, depăşind atât spanacul cât şi broccoli.

Morcovii

– faptul că morcovii sunt bogaţi în vitamina A, nu ar trebui să surprindă pe nimeni. Se ştie bine că betacarotenul este unul dintre cele mai importante provitamine carotenoide A; a fost numit după această legumă numită “carot” în engleză. Consumând 35 gr din acesta legumă portocalie organismul beneficiază de 95% din DZR. Contine si cantităţi decente de mangan, fibre şi vitamina K. În general vorbind, cu cât este mai aprinsă culoarea portocalie, cu atât mai mult beta-caroten va conţine morcovul sau planta respectivă.

Multe condimente, cum ar fi ardeiul iute şi boia de ardei sunt, de asemenea, surse excelente de carotenoide. Aceste condimente pot ajuta în crearea unor mese echilibrate nutriţional şi dau organismului un aport suplimentar de vitamine esenţiale.

 Sursa: viataverdeviu.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here