Viteza record pentru trenul japonez cu levitație electromagnetică: 603 km/h

0
300

Prototype-bullet-train-537x284Un prototip al viitorului tren japonez cu levitație electromagnetică (maglev) a atins marți viteza de 603 de kilometri pe oră. Este un record pe plan mondial, iar testul a fost efectuat cu persoane la bord  a informat compania feroviară niponă Central Japan Railways, citată de AFP.

“Viteza de 603 km/h a fost menținută timp de 10,8 secunde” în timpul traversării unui tunel, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei, care a subliniat că este o “premieră mondială”.

Proba a fost realizată pe o linie specială de 42,8 kilometri la Yamanashi, în centrul Japoniei, unde este dezvoltat de mulți ani acest tren “maglev” . De altfel, trenul japonez cu levitație magnetică a atins joi viteza de 590 de kilometri pe oră, marcând un nou record mondial pentru acest tip de vehicul.

nb20130920b4a-870x668

Trenurile maglev utilizează câmpurile magnetice pentru a-și asigura propulsia. Spre deosebire de trenurile clasice, nu există contact cu șina, ceea ce reduce forța de frecare și permite atingerea unor viteze foarte mari, relatează Agerpres.

Ultimul model maglev a străbătut peste un milion de kilometri în perioada de probe, potrivit companiei, care prevede deschiderea în 2027 a primei linii de tren cu levitație magnetică care va lega capitala Tokyo de orașul Nagoya.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here