Patriarhul Ierusalimului, Teofil al III-lea, a sosit, vineri, la Bucureşti. Aceasta este prima sa vizită în România. El va participa, duminică, la Sfânta Liturghie de la Biserica Sfântu Gheorghe-Nou. Simbolistica prezenței înaltului prelat e legată de comemorarea a trei veacuri de la martirizarea sfinților martiri brâncoveni, relatează evz.ro.
Sanctitatea Sa Preafericitul Teofil al III-lea a ajuns în România. Pe Aeroportul Internaţional “Henri Coandă” Bucureşti, patriarhul a fost întâmpinat de o delegaţie a Bisericii Ortodoxe Române, în fruntea căreia s-a aflat mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Înaltul ierarh ortodox aduce la Bucureşti un fragment din lemnul Sfintei Cruci încadrat într-o icoană a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena.
Un detaşament al Regimentului 30 Gardă “Mihai Viteazu” a prezentat onorul. După întâmpinarea delegaţiei a fost săvârşită o slujbă de Polihroniu în Salonul oficial al aeroportului.
Binecuvântări poporului român
“Din Cetatea Sfântă a Ierusalimului aducem binecuvântări poporului român”, a spus Patriarhul Teofil al III-lea. Înaltul ierarh ortodox şi-a exprimat satisfacţia pentru posibilitatea de a fi prezent “pe aceste meleaguri pe care sfinţii au trăit şi au binecuvântat poporul român”.
“Sunt tare bucuros că astăzi am reuşit să aduc în faţa dumneavoastră o părticică din cinstitul lemn al Sfintei Cruci, pe care Mântuitorul nostru s-a răstignit şi a înviat, pentru că, după cum bine ştiţi, popoarele creştin ortodoxe nu cunosc graniţe. Ele sunt unite prin credinţa noastră creştin ortodoxă”, a adăugat patriarhul.
Preafericitul Teofil al III-lea a venit la București la invitația Întâistătătorului BOR, Preafericitul Daniel, pentru a participa la sărbătorile legate de ocrotitorul Bucureștilor, Sf. Dimitrie cel Nou. Prezența lui Teofil al IIIlea la biserica lui Brâncoveanu este, de asemenea, legată de faptul că marele domnitor și martir român a sprijinit prin donații generoase Patriarhia Sfântului Mormânt al Domnului nostru Iisus Hristos. Vizita este cu atât mai importantă cu cât este cunoscută relația de prietenie dintre Patriarhul Hrisant Notara al Ierusalimului, de acum trei secole, cu voievodul nostru.
Un fragment din crucea lui Hristos
Întâmpinarea înaltului oaspete va avea loc duminică, în ziua sărbătorii de Sf. Dimitrie- Izvorâtorul de mir, începând cu ora 09.30, la biserica voievodală Sf. Gheorghe-Nou. Ilustrul prelat va fi întâmpinat de PS Siluan, episcopul românilor ortodocși din Ungaria, alături de un sobor de preoți din care vor face parte Preacuviosul Timotei Aioanei, episcopul-vicar ales al Bucureștilor, și preotul Emil Cărămizaru, parohul bisericii brâncovenești. Luni, la Catedrala Patriarhală, cei doi Întâistătători vor sluji împreună Sfânta Liturghie, începând cu ora nouă dimineața.
Credincioșii se vor putea închina, de vineri până marți, la Catedrala Patriarhală, la moaștele Sf. Dimitrie cel Nou, ale Sf. Martir Constantin Brâncoveanu și la un fragment din lemnul Sfintei Cruci a lui Hristos – adus special de la Ierusalim de PF Teofil al III-lea.
Ana Grama
[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]