Viziunea lui Einstein asupra lumii. Ce credea fizicianul despre educaţie, politică ori naţionalism

0
413

Albert-EinsteinAlbert Einstein a revoluţionat fizica, pentru care a primit şi un premiu Nobel, în 1921, şi a publicat peste 300 de lucrări ştiinţifice şi 150 de lucrări non-ştiinţifice. Realizările sale intelectuale şi creativitatea de care a dat dovadă au făcut ca numele lui să devină sinonim cu inteligenţa, genialitatea.

Iată ce credea fizicianul despre subiecte comune ca politica, bunul simţ sau motivaţia.

 • despre autoritate

“Natura ne arată doar coada leului, dar nu e niciun dubiu, în mintea mea, că leul face parte din ea, chiar dacă nu se poate dezvălui în faţa ochilor noştri pe de-a întregul, din cauza dimensiunilor sale uriaşe”, i-a scris Einstein lui Heinrich Zangger, relatează Daily Mail.

 • despre scop

“Singurul mod de a scăpa de efectul corupător al laudelor este să continui să munceşti.”

 • despre politică

“Sunt evreu după origini, elveţian după cetăţenie şi fiinţă umană după natură. O fiinţă umană care nu e ataşată în mod special de vreun stat sau vreo entitate naţională.”

 • despre siguranţă

“Atât timp cât legile matematicii se referă la realitate, acestea nu sunt sigure. Atunci când sunt sigure, nu se referă la realitate.”

 • despre umilinţă

“Ca fiinţă umană, fiecare dintre noi este înzestrat cu suficient de multă inteligenţă, încât să realizeze cât de inadecvată este aceasta atunci când e confruntat cu realitatea.”

 • despre dezvoltarea sa

“E adevărat că părinţii mei au fost atât de îngrijoraţi din cauza faptului că am început să vorbesc destul de târziu, încât chiar au consultat un medic. Nu pot spune cât de mic eram, dar sigur nu aveam mai puţin de trei ani.”

 • despre bun simţ

“Bunul simţ nu este altceva decât un depozit de prejudecăţi, depus în minte înainte să împlineşti optsprezece ani.”

 • despre succes

“Dacă A este un succes în viaţă, atunci A este egal cu X plus Y plus Z. X reprezintă munca, Y simbolizează joaca, iar Z înseamnă să-ţi ţii gura închisă.”

 • despre naţionalism

“Naţionalismul este o boală infantilă. Acesta este pojarul rasei umane.”

 • despre mister

“Cea mai frumoasă experienţă pe care putem să o trăim este cea a misterului. Este emoţia fundamentală care stă la originea artei adevărate şi a ştiinţei adevărate. Cel care nu o cunoaşte şi nu mai poate să se minuneze, nu mai simte fascinaţia, e ca şi mort, iar ochii săi sunt întunecaţi.”

 • despre solitudine

“Sentimentele mele puternice de justiţie socială şi responsabilitate socială au contrastat întotdeauna, în mod ciudat, cu lipsa mea pronunţată de nevoie de contact cu alte fiinţe şi comunităţi umane. Sunt, într-adevăr, un călător singuratic şi nu am aparţinut niciodată ţării mele, casei male, prietenilor mei şi nici măcar familiei mele, cu întreaga inimă. În faţa tuturor acestor legături, nu am pierdut niciodată simţul distanţei şi nevoia de solitudine.”

Sursa: mediafax.ro

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here