Vor sta un an în spațiu pentru a pregăti viitoarele misiuni spre Marte | FOTO

0
107

Kelly_KornienkoDoi astronauți, unul american şi unul vor petrece un an la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), în cadrul unui studiu despre efectele psihologice şi fiziologice pe care le au sejururile îndelungate în spaţiu asupra organismului uman. Misiunea lor are în vederea pregătirii viitoarelor călătorii spre Marte.

Scott Kelly şi Mihail Kornienko vor ajunge pe avanpostul orbital pe 27 martie, la bordul unei capsule spaţiale ruseşti Soyuz. Ei vor reveni pe Terra abia în martie 2016, informează AFP, citat de Mediafax.

Aceasta va fi cea mai îndelungată perioadă neîntreruptă petrecută pe ISS de la primul ei vizitator, în 2000.

Cosmonautul rus Valeri Poliakov deţine recordul pentru cel mai îndelungat sejur pe orbită, cu peste 14 luni consecutive petrecute la bordul fostei staţii spaţiale Mir, între 1994 şi 1995.

Graţie acestei misiuni, Scott Kelly va deveni americanul care va petrece cea mai lungă perioadă în spaţiu fără întrerupere.

Scott Kelly, în vârstă de 50 de ani, şi Mihail Kornienko, în vârstă de 54 de ani, au deja o lungă experienţă în domeniul zborurilor spaţiale, fiecare petrecând deja şase luni pe ISS.

Kelly s-a declarat îngrijorat de efectele generate de radiaţii şi microgravitaţie, care, în timpul misiunilor spaţiale îndelungate, slăbesc sistemul imunitar, reduc densitatea osoasă şi atrofiază muşchii. De asemenea, starea de imponderabilitate afectează vederea.

15871764727_70a19134d7_o

“Sper că nu va fi prea greu şi că vom putea să trăim şi să lucrăm în spaţiu pentru perioade mai îndelungate”, a spus el. “Dar nu vom şti asta, până când nu vom încheia acest experiment”, a adăugat astronautul american.

Fratele lui geamăn, Mark, un astronaut pensionar care a efectuat la rândul său la mai multe misiuni pe ISS, va participa şi el la acest experiment. El va face examinări medicale regulate, la sol, pentru ca echipele medicale să poată să compare parametrii clinici ai săi cu cei ai lui Scott atunci când acesta din urmă se va afla la bordul ISS.

Teste genomice sunt de asemenea în derulare pentru a determina felul în care un zbor îndelungat în spaţiu poate să afecteze organismul, a declarat joi Julie Robinson, coordonator ştiinţific al acestei misiuni.

Ea spune că Agenţia spaţială rusă a pus la dispoziţia coordonatorilor experimentului toate datele culese pe parcursul misiunilor umane de lungă durată în spaţiu, realizate la bordul staţiei Mir, chiar dacă multe progrese şi descoperiri ştiinţifice au fost făcute de atunci.

“Am descoperit, graţie ISS, că exerciţiile fizice intense în timpul sejururilor orbitale sunt eficiente pentru a proteja oasele astronauţilor”, a adăugat ea.

24

La fel ca în timpul precedentelor sale vizite pe ISS, Mark Kelly îşi va petrece o parte a timpului citind, privind emisiuni de televiziune şi meciuri de baschet şi de hochei. Dar, de această dată, el intenţionează să ţină şi un jurnal, în care să vorbească despre experienţele şi impresiile sale, spunând totodată că îi va fi dor de familia sa. Astronautul american este divorţat şi are doi copii.

Mihail Kornienko, căsătorit şi tată al unei fetiţe, spune că “apa care curge şi în care poţi să înoţi, nu sub forma unor bule plutind în spaţiu” reprezintă unul dintre lucrurile de care îi va fi cel mai dor pe ISS.

Potrivit cosmonautului rus Ghenadi Padalka, care va fi comandantul ISS pentru primele şase luni din misiunea lui Scott Kelly şi Mihail Kornienko, cel mai dur obstacol nu va consta în proba fizică, ci în aceea psihologică.

“Să te afli departe de Terra şi să trăieşti într-un spaţiu închis alături puţini oameni cu care să vorbeşti va fi, după mine, cel greu lucru pentru ei”, a spus cosmonautul rus.

Scott Kelly a spus că se înţelege foarte bine cu colegii săi ruşi: “Nu aş putea să îmi doresc profesionişti mai buni pentru această misiuni, suntem cu toţii prieteni buni”.

Luna trecută, la Paris, Scott Kelly şi Mihail Kornienko au susţinut deja o conferinţă de presă comună. Ei au explicat cu acea ocazie că tensiunile americano-ruse provocate de criza din Ucraina nu au nicio influenţă asupra relaţiilor dintre ei.

“Nu există nicio graniţă în spaţiu”, a spus Mihail Kornienko. “ISS este un frumos exemplu al felului de a lucra împreună, mai ales pentru politicienii de pe Terra”, a adăugat cosmonautul rus.

Ana Grama

[twitter style=”horizontal” float=”left”] [fbshare type=”button”] [google_plusone size=”standard” annotation=”none” language=”English (UK)”] [fblike style=”standard” showfaces=”false” width=”450″ verb=”like” font=”arial”]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here